От х:

Днес в x:

Жива верига блокира Неделино, не пускат новия кмет в сградата

Протестиращите настояват за предсрочни избори в общината

Жива верига днес блокира входа на община Неделино, за да не допусне новия кмет Румен Русанов в сградата на администрацията. Засилено полицейско присъствие имаше през целия ден сред протестиращите и около общината.

Протестът е срущу избрания на извънредна сесия на общинския съвет в петък временен кмет, който трябва да поеме общината. Това се наложи след като Апелативният съд окончателно отстрани от длъжност Стоян Беширов, който е разследван за злоупотреби със средства по европроекти и щети за общината над 900 000 лв. Зам.-кметът Фанка Георгиева, назначена от Беширов преди няколко месеца, е внесла жалба срещу избора на новия кмет.

Новата управа е запечатала още в петък кабинета на кмета, секретаря и директорите на дирекции, за да не се изнасят документи.

Организаторите на блокадата обявиха, че кметството ще остане затворено до официалното произнасяне на органите, за това дали изборът на Русанов е законосъобразен.

„Не може 8 души общински съветници да решават бъдещето на общината. Не искаме Русинов за кмет, той е избран от листата на ДПС, а после се вля в Реформаторския блок. Народът е закона, настояваме за предсрочни избори“, отсякоха протестиращите.

Според новоизбраният кмет Русанов, участниците в гражданското неподчинение са насъскани от Беширов. Той също обяви, че ще изчака становището на институциите и желание, проблемът да се реши по законов начин.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини