От х:

Днес в x:

Първанов: Конституционна реформа може да забави промените

Преди да тръгнем към конституционна реформа, трябва да си зададем някои въпроси. Искам да видя аргументи в едната и в другата посока, но дали една конституционна реформа няма да забави промените и цялото внимание на парламента и правителството да се фокусира върху тема, която може да се реши относително бързо.

Този коментар направи лидерът на АБВ Георги Първанов преди участието си в Учредителна градска конференция на АБВ в София, предаде БГНЕС.

 Първанов припомни, че в контекста на изискванията за членство в Европейския съюз са направени конституционни промени, засягащи именно съдебната власт и попита дали някой ще направи равносметка доколко те са били ефективни. АБВ иска бързи промени, а промени в Конституцията могат да забавят процеса, счита Първанов.

 "Отсъствието на България от парада в Москва на  9 май ще рефлектира върху редица сфери"

 Пред делегатите на учредителната градска конференция в София Първанов остро разкритикува отказа на президента Росен Плевнелиев да присъства на парада на 9 май в Русия, както и външната и военната политика на кабинета. "Отказът на нашия сегашен президент предизвика голямо огорчение. Това е един психологически ефект, който ще бъде многостранен и ще рефлектира върху редица други сфери, върху икономически и културни връзки", каза Първанов.

 По време на своето посещение в Русия той е обсъдил енергетиката и провалените проекти, каза лидерът на АБВ. "Поставих въпроса дали в крайна сметка "Южен поток", който сега се трансформира в "Турски поток", може в някакъв вариант да мине през България. Моята теза е да мине по трасето на "Набуко", което вече е разработено", обясни Първанов.

 Тезата на Първанов пред руснаците е била в две посоки – да, българските правителства имат своята голяма отговорност, да, Брюксел забави топката, прояви двоен стандарт, когато става дума за "Северен" и "Южен поток" в полза на "Северен", но и руски енергийни фактори имат своята отговорност за забавянето на проекта.

 Най-важното условие да има отклонение към България е да се възобнови диалогът, категоричен бе Първанов. Той коментира и изявление на министъра на туризма Николина Ангелкова, че руските туристи се завръщали у нас. "Не бива желаното да се приема за действително. Нещата с доверието, дори на ниво обикновени хора, са тревожни и трябва да се опитаме да върнем това доверие", каза той. Според Георги Първанов няма дилема Европа или Русия, тъй като България е влязла в Европейския съюз във времето, в което е имала най-добрите отношения с Русия. "Подписахме договора за членство в ЕС и в същото време подписахме Големия шлем", припомни Първанов.

 "Подкрепата на АБВ за 16 млрд.лв. дълг бе грешка"

 По отношение на искането на БСП за подкрепа на подписка за сезиране на Конституционния съд за заема от 16 млрд. лева Първанов коментира, че въпросът трябва да бъде обсъден с експерти в партията. "АБВ допусна грешка, че подкрепи заема, това е моята теза", каза Първанов, но веднага след това побърза да каже, че АБВ е единствената политическа сила, която следи изпълнението на операциите по вземането на дълга. "Излязохме с открито писмо, в което формулирахме въпроси към финансовия министър, но той повече 20 дни не ни е отговорил", каза лидерът на АБВ.

 Първанов заяви още, че счита Ивайло Калфин за най-добрия министър в кабинета "Борисов 2". Според него направеното от Калфин натежава повече от всички други "реформатори или претендиращи за такива".

Според Първанов в някои сфери не е достатъчно АБВ да бъде само коректив на правителството. "Как можем да наложим корекции на министъра на отбраната? Там ситуацията е много тежка, трябва своеобразна алтернатива на военна политика на Ненчев", каза Първанов. Тепърва предстои и дебатът с Даниел Митов, каза Първанов. "Не мога да бъда оптимист за състоянието и за близкото бъдеще на българо-руските отношения". Той отново повтори и критиката си към Плевнелиев и обяви, че отказът на президента е бил толкова демонстративен, че е засегнал "до дъно чувствата на руснаците".

 В своето изявление той не пропусна и темата за евентуалните бъдещи отношения с БСП. "Не може да има враждебни отношения помежду ни и вие да очаквате аз да давам послания за местни коалиции", категоричен бе Първанов. Той посочи, че въпросът за коалиционния партньор трябва да бъде решен в най-близко бъдеще. Можем да обсъждаме формула, която е максимално приемлива за АБВ, каза Първанов но обяви, че не може на централно ниво да се полемизира, а на местно да се иска взаимодействие изразяващо се в подкрепа на АБВ към кандидат на друга партия.

 "Трябва да си имаме своя силен вариант за кмет на София, който да тегли листа, която да може да вкара достатъчен брой общински съветници и да участваме активно във формирането на политиката на Столичния общински съвет", каза още Първанов и обясни, че местните избори са много важни. "Успехът на тези избори е предпоставка за успеха на президентските избори, в които ние ще участваме не само на олимпийския принцип", завърши Георги Първанов.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини