От х:

Днес в x:

Балерините в пенсия на 53 години

Балерините, балетистите и танцьорите ще се пенсионират на 53 години. Това предвижда проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), който вчера беше качен на сайта на социалното министерство. Досега изискване за възраст за тях нямаше и за да излязат в заслужен отдих, им беше достатъчен 25 години стаж.

В проекта няма фиксирана възраст за пенсия за полицаи, военни и останалите работещи в спецведомствата, тъй като дисусиите по темата продължават, но се очаква и за тях да бъде 53 години. Предвижда се обаче създаване на нов фонд в Националния осигурителен институт (НОИ), в който да се събират осигуровките им и от който да се изплащат пенсиите им.

В проекта е заложено повишаване на осигуровките за пенсия и безработица общо с 4,5% в следващите 12 години, както и на пенсионната възраст по плавна схема с два, три и един месец до 65 години за двата пола през 2037 г. Стажът за пенсия също ще расте с по два месеца годишно, докато стигне през 2027 г. 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Въвежда се възможност за отпускане на пенсия в намален размер на хората, на които не достигат до 12 месеца възраст. Тяхната пенсия ще се намалява пожизнено с по 0,4% за всеки месец недостигаща възраст.

Според проекта работещите при вредни условия на труд ще могат да избират еднократно дали да се осигуряват в професионален пенсионен фонд. Новопостъпилите на работа ще имат три месеца срок да си избират универсален фонд, иначе ще бъдат разпределени в такъв служебно.

Отменя се предвиденото увеличаване на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд от 5 на 7 на сто от 1 януари 2017 г. От 1 януари 2019 г. пада таванът на новоотпуснатите пенсии, а за останалите той се вдига на 40% от максималния осигурителен доход вместо сегашните 35%.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини