От х:

Днес в x:

Така изглеждали несравнимите жени в харема преди век и половина

Несравнимата Анис ал Долех - любимата жена на шаха (вдясно)

Уникалните снимки показват харема на шах Насър ад Дин Шах Каджар, който бил на власт в Иран от 1848 до 1895 год. 

Една от многото страсти на Шах Каджар била фотографията. Той обичал да снима още от дете, а когато поел управлението на страната, създал в двореца първото официално фотостудио.

Ад Дин Шах Каджар и фотографът Севрюгин преди снимки

През 1870-те години един руски фотограф - Антон Севрюгин, открил ателие в Техеран. Той станал придворен фотограф на иранския владетел. Севрюгин създал фотолетописите на Иран и за своите заслуги той бил награден с почетна титла.

Жената на шаха, фотографията е направена от самия владетел.
Главният критерий за красота - дебелина

Руският фотограф можел да снима самия шах, роднините му от мъжки пол, придворни и слуги. Право да снима харема имал само заклетият фен на фотографията - самият шах Каджар. Според исторически свидетелства там имало около 100 жени, точната бройка не е известна.

Шахът също така проявявал сам снимките в дворцовата лаборатория и ги пазел в албуми от атлас в своя дворец Холестан. В момента там има музей.  

Фотографиите на наложниците са необикновени, тъй като шиитските закони по това време не позволяват да се снимат лица на хора, камо ли на жени. Само най-могъщият в страната би могъл да си позволи да наруши забраната.

Несравнимата Анис ал Долех (седналата), наричана още Задушевният приятел на Държавата
Насер ад-Дин Шах Каджар c част от жените от харема

Фотографиите на жените разбиват общоприетата представа за живота в харема. Жените на шаха изглеждат напълно съвременни за времето си, уверени в себе си. Те гледат спокойно в обектива, без кокетство или свян, и то въпреки страшната шиитска забрана.  

Може да се предположи, че жените в харема са поддържали приятелски взаимоотношения. На някои от снимките те са заедно на пикник.

Жените от харема не страдали от недохранване или предразсъдъци
Харемът на пикник

Фотографиите свидетелстват и за вкусовете на иранския монарх - всичките му жени са с едри тела, сключени гъсти вежди и добре видими мустаци. Ясно е, че жените не са оставяни да гладуват и не са товарени с физическа работа.

Знае се, че през 1873 година по покана на Александър II Насър ад Дин Шах посетил Санкт Петербург и гледал балет. Според легендата бил така очарован от руските балерини, че въвел шалитеха в харема. Впрочем, може това да е само легенда. 

На много от фотографиите наложниците от харема са в къси полички, наподобяващи балетни пачки (шалитех). И това не е случайно.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини