От х:

Днес в x:

Съдът е запорирал самолета на Цветан Василев

Самолетът на Цветан Василев е запориран от държавен съдебен изпълнител, става ясно от определение на Софийския градски съд (СГС) от 3 февруари.
Това съобщи в. "24 часа", като се позова на документа, с който разполага.

Машината е “Бомбардиер” и е в активите на компанията “Сънлайт Еър” - собственост на семейната фирма “Тръст Василеви”. В зависимост от екстрите цената на самолета може да стигне 15 млн. евро. 

През август миналата година СГС наложи запор върху имуществото и дружествени дялове във фирми на Цветан Василев по искане на прокуратурата. 
Тогава от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество уточниха, че самолетът на Василев не е обект на обезпечителна мярка, защото е притежание на търговско дружество, в което мажоритарен дял имат съпругата му Антоанета и дъщерята Радосвета. 

Оказва се обаче, че след месец съдът е допуснал обезпечение върху самолета и така той е запориран от държавния съдебен изпълнител Соня Павлова от Софийския районен съд. 

През януари тази година банкерът е пуснал жалба до съда чрез адвоката си, с която е оспорил запора. Той се е мотивирал с това, че самолетът не е негов, тъй като е миноритарен акционер в дружеството, което е собственик на “Сънлайт Еър”. 

Съдът обаче е отхвърлил жалбата му. Според магистратите Василев няма правен интерес да оспорва, тъй като не е собственик на самолета. Той би могъл да го направи, когато тръгне процедура по отнемане в полза на държавата като лице, което го ползва. Предстои обжалване пред Апелативния съд, което обаче не отменя запора. Цветан Василев вече е внесъл жалба и там. 

Мажоритарният собственик на КТБ е обвинен за присвояване на 206 млн. лв. 

Преди дни втори сръбски съд отмени решението на първата инстанция Цветан Василев да бъде екстрадиран от Белград в България. Предстои ново разглеждане на делото, което е с гриф "Строго секретно". Крайното решение пък е на правосъдния министър на Сърбия.

Днес се очаква Народното събрание у нас да узакони назначаването на временен синдик в останалата без лиценз КТБ. Това ще стане с промени в Закона за банковата несъстоятелност, които вчера бяха одобрени от бюджетната комисия. Целта е държавата, в лицето на временния синдик, да започне съдебни дела за анулиране на цесиите , сключени от квесторите на банката.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини