От х:

Днес в x:

Правят полицейски и здравни служби в циганските гета

Строгостта на закона трябва да бъде упражнена спрямо всеки български гражданин - независимо дали е циганин, българин или египтянин. В това е категорично убеден министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, който по време на редовния петъчен парламентарен „разпит" отново заговори за цигани, българи, нападения над лекари и наказания.

За повдигане на „горещата" тема допринесе депутатът от „Атака" проф. Станислав Станилов, който попита Москов за законовата защита на лекари срещу лица, които не зачитат достойнството и професионализма на медиците.

Проф. Станилов припомни, че през 2013-та година в Наказателния кодекс се инкриминираха и нападенията над лекари, учители и възпитатели, като се записаха същите наказания, както за нападенията над съдии, прокурори и полицаи.
Колко от нападателите над лекари са осъдени по Наказателния кодекс", попита атакистът.

В отговор министърът на здравеопазването представи данни, според които от инкриминирането на побоя над лекари има само четири ефективни присъди. Петър Москов даде и по-пълна информация, като посочи, че по информация на центровете за спешна помощ нападенията над медицински екипи през 2013-та година са били 145, а за изминалата 2014-та година техният брой е нараснал до 255.

Здравният министър обяви пред останалите не повече от двадесет народни представители в пленарна зала, че през следващата седмица ще подпише споразумение с главния прокурор Сотир Цацаров за обединяване на действията им с цел по-бърза реакция на държавното обвинение при посегателствата над медици.

Друга задача пред министър Москов по темата е и подготвяният проект заедно с правителството на Швейцария, по койтов центъра на пет цигански гета у нас ще има здравна служба.

"Американският модел на действие спрямо гетото е този - в центъра на гетото полицейска и здравна службаи тогава започва промянатазапочва връщането на държавата в тези места. Когато хората видят, че има държава, когато се грижиш за това те да се върнат в рамките на обществото и закона, няма да бъде възможно хора да играят с разказа етнос и с разказа религия", убеден е здравният министър.

Говорейки за нападения над лекари и етноси, той не пропусна и да спомене ДПС, като обяви: „Не ме притесняват обвиненията на ДПС в ксенофобияТази битка, която сме повели, тя не е свързана с етнос или религия, тя е свързана с възстановяване на справедливостта в обществото. Справедливостта изисква да имаме еднакви права, но и еднакви задължения".
Коренът, жилото на възможността някой да размахва етническата карта се корени в съзнателното държане на цели групи от обществото, извън държавата и извън цивилизацията", заяви още здравният министър.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини