От х:

Днес в x:

Главорезът на ИДИЛ се извини на семейството си

Британският главорез на ИДИЛ Джихади Джон е поискал извинение от семейството си за проблемите и неприятностите им след разкриването на самоличността му.
Майката и четиримата братя и сестри на екзекутора на "Ислямска държава", който е израснал в Лондон и се казва Мохамед Емуази, се намират на тайно място под полицейски надзор, съобщи френският в. "Фигаро", цитиран от БТА.

Според британския в. "Сънди таймс" Джихади Джон е изпратил съобщение с молба за извинение до близките си чрез трето лице от Сирия. Вестникът, който не уточнява как се е сдобил с тази информация, подчертава, че младият мъж не е изразил никакви угризения за варварските си действия, но изразява съжаление за неприятностите на роднините си.

През февруари Би Би Си разкри самоличността на 26-годишния британец от кувейтски произход, завършил информатика, който по-късно се превърнал в палач в редиците на джихадистката групировка. 
"Сънди таймс" пише, че след разкриването на самоличността на Джихади Джон, семейството му е било принудено да напусне дома си в скъп квартал на Лондон и да се укрива. Една от сестрите му казва, че получава обиди и заплахи в социалните мрежи. Сега семейството се намира на тайно място, охранявано от полицията. Разходите по цялата операция по охраната възлизат на 5000 лири (7000 евро) на ден. 

По-малкият брат на Мохамед - Омар, е участвал в ислямска студентска организация в университета в Мидълсекс. 
Бащата и най-голямата сестра на палача са в Кувейт, откъдето произхожда семейството. Според негови колеги бащата на Мохамед се е отрекъл от него. 

Семейство Емуази е от бедуинско племе. Семейството поискало убежище в Англия след първата война в Залива, за да избегне гонения в Кувейт. Някои източници ги обвиняват, че са били свързани с помагачи на Саддам Хюсеин, а твърденията им, че са били преследвани, са преувеличени. Кувейтски правителствен представител каза, че Емуази са напуснали Кувейт в търсене на по-добри икономически възможности. 

"Фигаро" отбелязва, че причината Мохамед да поиска извинение от семейството може да е религиозна - ислямът забранява да безчестиш или оскърбяваш родителите си.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини