От х:

Днес в x:

Жени в мъжки свят - четири дами начело на силови министерства в Европа

След оставката на Веселин Вучков Румяна Бъчварова ще оглави Министерството на вътрешните работи и ще бъде е първата жена на този пост, ако не се брои Петя Първанова в първия служебен кабинет на президента Росен Плевнелиев с премиер Марин Райков. Според лидера на ДСБ Радан Кънев изборът на Бъчварова за поста е силен знак на политическа отговорност. Той заяви, че беше крайно време България да има жена за министър на вътрешните работи. "Дневник" представя още четири дами начело на силови ведомства в европейски държави - в сфери, които се възприемат като мъжки.

Тереза Мей
Министър на вътрешните работи на Великобритания

Тереза Мей става втората жена на поста вътрешен министър след Джаки Смит. 58-годишната Мей, която за кратко съвместяваше и поста министър по въпросите на жените, е единствената жена на ключов пост в коалиционното британско правителство на Консерваоторите и либералдемократите.

Тя оглавява вътрешното министерство относително непозната на широката общественост. Работила е във финансовия сектор и в Bank of England, преди да стане депутат през 1997 г. Мей е и първата жена, станала лидер на партията през 2002 г. Като министър на вътрешните работи Тереза Мей е и член на Съвета по национална сигурност на обединеното кралство.

Урсула фон дер Лайен
Министър на отбраната на Германия

Урсула фон дер Лайен стана първата жена, оглавила министерството на отбраната в Германия. В предния мандат на Ангела Меркел тя беше министър на труда и социалната политика.

Малко след като зае поста Фон дер Лайен заяви, че иска професията на войника да стане по-съвместима със семейния живот, подобрявайки системата за отглеждане на деца или въвеждайки непълно работно време. "Целта ми е да направя Бундесвера (германската армия) един от най-атрактивните работодатели в Германия", каза тя в интервю за в. "Билд". "Най-важният въпрос в тази сфера е съвместимостта между работата и семейството", допъли Фон дер Лайен, която е майка на седем деца.

"Нашите мъже и жени войници обичат работата си, но искат също да запазят здрава връзката си и да могат да водят щастлив семеен живот". Според Урсула фон дер Лайен трябва да бъде въведена гъвкава система за отглеждане на деца в армията, където мъжете и жените войници често работят и през уикенда, нощем или много рано сутрин.

Спрягана е и за потенциален наследник на канцлера Ангела Меркел.

Роберта Пиноти
Министър на отбраната на Италия

Първата жена министър на отбраната на Италия казва, че по един и същи начин се е изправяла срещу съюзници и опоненти в 25-годишната си политическа кариера, белязана от сексизъм, пише агенция "Блумбърг". "Нямам проблеми с конфликтите", казва Роберта Пиноти. "Юмрукът ми беше всеки ден на масата".

53-годишната Пиноти е един от най-ярките символи на усилията на премиера Матео Ренци да преодолее мачовския образ на Италия и да се справи с неравнопоставеността на половете. Омъжена с две дъщери, кариерата й започва на 29 години в родната й Генуа във вече несъществуващата Комунистическа партия. Започва да трупа опит в сферата на отбраната, след като става депутат през 2001 г. и оглавява комисията по отбрана в долната камара през 2006 – 2008 г.

Като министър на отбраната Пиноти провежда съкращенията на персонала в отбраната, планирани още преди да започне мандатът й, и работи за създаване на работни места в частния сектор. Освен това Пиноти води преговори с шефа на компанията "Финмеханика" Мауро Морети за стимулиране на италианската авиационна индустрия.

В началото на юни миналата година вестник "Република" съобщи, че Пиноти може да е потенциален кандидат за президент, ако 89-годишният Джордж Наполитано се оттегли преди мандатът му да изтече, както се и случи. В интервюто тя казва, че държавен глава е позиция, за която тя никога не се е замисляла и че засега е доволна да е в кабинета на Ренци. "Ренци като шеф е един и същ и с мъжете, и с жените. Честно казано за пръв път в политиката не усещам разлика между мъжете и жените", казва Пиноти.

Жанин Хенис-Пласхерт
Министър на отбраната на Холандия


Жанин Хенис-Пласхерт заема поста в правителството на премиера Марк Рюте от есента на 2012 г. Преди това е била евродепутат и депутат в холандския парламент от Партията на свободата и демокрацията.

В Европарламента се занимава с транспорт и сигурност по летищата, регулации за превенция на терористични атаки. През 2010 г. става депутат на годината в Европейския парламент в рамките на ежегодния конкурс, организиран от европейското издание European Voice.

Като евродепутат Хенис-Пласхерт организира съпротивата срещу споразумение между САЩ и ЕС, което би предоставило на американските власти достъп до банковата информация на европейски граждани в мрежата SWIFT. Споразумението не бе прието, а евродепутатите станаха на крака и ръкопляскаха на Жанин Хенис-Пласхерт.

В холандския парламент тя се занимава с обществена сигурност, полиция, реагиране при кризи, равнопоставеност, ЛГБТ права. Преди да стане министър на отбраната Хенис-Пласхерт беше на четвърто място в списъка на Партията на свободата и демокрацията.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини