От х:

Днес в x:

Ето какво ще е времето през март

Тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между 3 и 6°, по Черноморието и в Южна България – между 5 и 8°, а в планините – между минус 7 и минус 1°.
Такава е прогнозата за месец март на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за Агенция „Фокус” синоптикът Красимир Стоев. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 30 и 60 л/кв.м, в планините – между 60 и 100 л/кв.м. Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 8° и минус 3°, а най-високите – между 17° и 22°.

Март ще започне с облачно време на места със слаби превалявания от дъжд, в планините – от сняг. През периода 2-4-ти март валежи не се очакват, облачността ще се разкъса на места ще намалее до слънчево време. Температурите ще се повишат. От 5 до 10-ти март ще има валежи, на места значителни. Температурите чувствително ще се понижат и на много места в равнините дъждът ще премине в сняг.

 През първата половина от второто десетдневие ще бъде относително студено, предимно облачно и на отделни места ще превалява слаб сняг. През втората половина от периода температурите ще се повишат. Условия за превалявания има около 16-ти и 20-ти март.

 В началото на третото десетдневие температурите относително ще се понижат, отново ще има валежи от дъжд, които в Предбалкана и по високите полета ще преминават в сняг. През втората половина на периода температурите ще се повишат. Превалявания, предимно от дъжд, ще има около 25-ти и в края на месеца.

 В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 3 мин. и залязва в 18 ч. и 16 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 13 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 12 мин. и залязва в 19 ч. и 51 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 39 мин.

 Фазите на Луната през месеца са: 5.03 – пълнолуние, 13.03 – последна четвърт, 20.03 – новолуние, 27.03 – първа четвърт.

 Началото на астрономическата пролет е на 21.03 в 0 ч. и 45 мин.

 През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг. Март е месец характерен с големи аномалии и резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30˚.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини