От х:

Днес в x:

УниБИТ ще обучава служители на агенцията за подслушване срещу 50 хил. лв.

Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) е спечелил проект за 50 хил. лв. и ще обучава служителите на Държавна агенция "Технически операции" - службата, която осъществява подслушването.

За това съобщи пред "Дневник" ректорът на висшето училище Стоян Денчев. Информация за проекта - "Повишаване квалификацията и професионализма на служителите от Държавна агенция "Технически операции" чрез обучение" има и на сайта на агенцията. То е финансиран по Оперативна програма "Административен капацитет", като общата му стойност е 161 844 лева. Обучението, което УниБИТ ще осигури е по дейност 3 - "провеждане на специализирано обучение".

Висшето училище е бил единственият кандидат по проекта, което ще включва компютърно обучение, както и лекции от прокурори и съдии. Любопитна подробност е че главният секретар на ДАТО - Мариана Владимирова е професионален бакалавър по "Книгоразпространение" от Държавния библиотечен институт, който впоследствие се трансформира в Университет по библиотекознание и информационни технологии.

Сред преподавателите в университета са бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, бившият му началник на кабинета във вътрешното министерство Георги Велков, асистент на Йовчев пък е наследникът му в ДАНС Константин Казаков (оглавяваше агенцията до 2013 г.)

В университета чете лекции и бившият социален министър в правителството на тройната коалиция Емилия Масларова – също в катедра "Национална сигурност", като от сайта на университета не става ясно по кои специалности преподават както Масларова, така и останалите й колеги там.

Доктор от УниБИТ пък е настоящият председател на ДАНС Владимир Писанчев, чиято дисертация се оказа класифицирана информация. Вчера "Дневник" съобщи, че ректорът на университета Стоян Денчев вече няма допуск, както и че регистратурата за секретна информация във висшето училище е била закрита преди повече от година заради отпаднала необходимост.

За 2015 г. парите на университета бяха увеличени с 20%. Финансовият министър Владислав Горанов записа в приетия от парламента бюджет, че средствата за висшето училище ще са 3.5 млн. лв. вместо 2.8 млн. лв., с които са разполагали "библиотекарите" през 2014 г. За сравнение бюджетът на Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" (НАТФИЗ) за тази година е в размер на малко над 3.3 млн. лв.

Общо през последните 10 години университетът е получил повече от 20 млн. лв. от държавния бюджет, като през по-голямата част от времето дори не е бил със статут на висше училище.

Науката в университета също носи средства. За периода 2011-2012 г. Фонд "Научни изследвания" е сключил договори с висшето училище за близо един милион лева.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини