От х:

Днес в x:

Град в Канада обмисля да създаде 11-километрова ледена улица

Властите на канадския град Едмънтън, Албърта, обмислят да създадат 11-километрова ледена отсечка, по която гражданите да могат да се придвижват на кънки.

Средната температура в града през зимата е -12 градуса и жителите му буквално израстват на ски, кънки и шейни. Затова властите в Едмънтън обмислят да превърнат леда в свое предимство, въпреки че придвижването на шейни, макар и обичайна практика за Канада, в много градове там и в северната част на САЩ е забранено заради мерки за сигурност.

Проектът за ледения път е наречен "Фриизуей" (Freezeway) и се очаква да бъде реализиран следващата зима. Идеята за него възниква напълно случайно, и то след саркастичен коментар на градски представител, който предлага пожарните кранове да се оставят отворени през зимата и целият град да се превърне в ледена пързалка.

Точно тази изпусната реплика вдъхновява Матю Гибс – студент по ландшафтна архитектура, израсъл в Едмънтън, да създаде проекта за ледения път. С него той печели международен конкурс през 2013 г. и го представя на властите в града.

За да изготви проекта си, Гибс проучва много терени в Едмънтън и се спира на две стари жп линии, които са прави и водят директно към центъра на града. Той предлага двете отсечки да се съединят и така да се получи улица с дължина 11 км, по която хората да могат да се пързалят до работа или до училище, или където и да другаде.

Според автора на идеята цената на Freezeway ще е между 16 и 400 долара на метър, а финансирането според него може да се осигури и чрез обществени фондови, но и с частни спонсори.

Някои от градските съветници виждат бъдеще в проекта, но други намират идеята за глупава. Въпреки това властите обсъждат възможностите за реализирането на Freezeway.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини