От х:

Днес в x:

Ето защо Канада става все по-привлекателна за американците

Стоковата борса в Канада е във възход. От януари индексът S&P/TSX се покачи с 14%, това направи страната любима дестинация за множество инвеститори. Нетните потоци на iShares MSCI Canada ETF достигнаха близо 1 милиард долара.

Някои може и да се надяват, че печалбите се дължат на управлението на популярния министър председател Джъстин Трюдо, но в действителност вътрешните въпроси не оказват влияние върху канадския пазар. Мнозина интересуващи се от предстоящите избори в САЩ, се питат дали не става въпрос за изпреварващ ход в случай, че Тръмп излезе победител от вота.

Съществува обаче още по-очевидно неполитическо обяснение.

Възходите и паденията на канадската стокова борса и икономика обикновено са причинени от цените на петрола и други видове стоки.

Забавеното темпо на китайската икономика и намаленото търсене на различни видове стоки, се отрази на минният сектор в страната, който съставлява 13% от фондовата борса. Когато цените на суровия петрол се сринаха, същото се случи и с канадския енергиен сектор, съставляващ 20% от пазара. От юли индексът S&P/TSX Capped Energy се понижи с 40% от гледна точка на местната валута.

Сега, когато цените на петрола се стабилизираха и дори се повишиха с 30%, канадската стокова борса се възстанови. Златото, другата голяма индустрия в Канада, също повиши цената си с 24%. Канада е силно обвързана със стоките, а тази година се очертава като една от най-добрите за тези сектори.

На подобен ръст се радват и други стокови икономики като Русия и Бразилия, които отчетоха по-голяма възвращаемост дори от Канада.

Новините от миналата седмица, че ОПЕК намалява производството, стимулираха цените на суровия петрол. Остават съмненията до каква степен намаленото производство ще продължи да повишава цените на суровината.

Повишените цени на петрола оказват влияние и върху канадската валута, която след неколкогодишен спад, значително затвърди позициите си срещу американския долар.

Защо американците биха искали да инвестират в Канада? Една от причините е, е че разчитащите на различни ресурси икономики като Канада са много по-сигурни за инвестиции от стокови икономики като Бразилия и Русия. Въпреки че и двете държави регистрираха ръст на пазара, те са много по-малко променливи в сравнение с Канада.

В Канада съществуват множество стабилни компании, подобни на тези в САЩ, но още по-привлекателни в структурно отношение, в сферата на телекомуникационните, железопътните и застрахователните услуги.

Разбира се инвестициите в Канада са свързани и с известна доза риск. Ако цените на петрола отново се понижат, пазарът може да регистрира загуби, а валутата отново да отслаби позициите си. В дългосрочен план Канада вероятно ще регистрира печалби. Страната обикновено се справя добре, когато и САЩ са в добра форма, отчасти защото Америка е най-големият търговски партньор на Канада.

Страната освен това разполага с богати запаси от газ и нефт, добро съотношение дълг - брутен вътрешен продукт и се отличава с благоприятни демографски тенденции и с продължаваща имиграция.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини