От х:

Днес в x:

Канада стана световен шампион по хокей за 25-и път след разгром над Русия

Канада стана световен шампион по хокей за 25-и път. В изключително неравностоен и лишен от всякаква интрига финал Сидни Кросби и съотборниците му размазаха защитаващия титлата си отбор на Русия с 6:1.

Канадските хокеисти спечелиха първата си световна титла от 2007 г. и първия си медал от световно първенство от 2009 г.

Олимпийските шампион от Ванкувър 2010 и Сочи 2014 спечелиха всичките си десет мача на турнира в Прага, като отбелязаха 66 гола и допуснаха едва 15.

Канада доминираше от първата до последната минута на финала. В първата третина олимпийските шампиони отправиха 37 удара, докато руснаците - само 12. Вратарят на "Кълъмбъс" Сергей Бобровски дълго време запазваше нулевото равенство, но Коди Ийкън откри резултата след подаване на Тайлър Енис в 18:10 мин.

Във втората четвърт категоричното превъзходство на канадците продължи, но този път те реализираха три от ситуациите си. В 21:56 мин. Енис проби отляво, мина зад вратаря и удвои аванса на своя тим.

В 27:22 мин. Кросби не остави шансове на Бобровски след пас зад вратата на Джордън Ебърле. Едва 44 секунди по-късно Тайлър Сегуин направи 4:0 след страхотна асистенция на Клод Жиру, което окончателно реши мача.

В последната третина Жиру и Нейтън Маккинън се разписаха по веднъж само в рамките на 52 секунди, за да направят 6:0. Седем минути преди края на двубоя Евгени Малкин върна едно попадение за руския отбор.

"Точно за това дойдохме тук. Изиграхме страхотен мач във финала, а и в целия турнир се представихме отлично. Тази титла е плод на страхотните отборни усилия", каза Кросби, след като вдигна световната титла. 

Звездата на Русия Александър Овечкин заяви, че няма обяснение за представянето във финала. "Не знам какво да кажа. Опитахме всичко, но не се получи. Не можем да играем по този начин във финал. Дадохме им твърде много шансове, а те са много добър отбор, така че се възползваха от тях", каза хокеистът на "Вашингтон".

Kaнада заема второто място във вечната класация по брой титли (25) и първо по брой медали (47) от световни първенства. Лидер е Русия с 27 трофея, но 22 са били спечелени от СССР. На трета позиция е Чехия с 12 титли.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини