От х:

Днес в x:

„Оскар”-ите през годините

На 22 февруари в Лос Анджелис ще бъдат връчени най-желаните кинонагради в света - „Оскар”-ите. С най-много номинации тази година са филмите „Бърдмен” на Алехандро Гонсалес Иняриту и „Гранд хотел Будапеща” на Уес Андерсън.

В навечерието на церемонията РИА Новости припомня кой е поразявал членовете на Американската академия за кинематографично изкуство и наука и зрителите през 87-годишното съществуване на отличията:

Ненадминатият 

Американският комик Боб Хоуп, който е водещ на церемонията по връчване на наградите „Оскар” 18 пъти (повече от всички в историята), веднъж се пошегувал: „Ако са останали ненужни статуетки, можем просто да ги изпратим на Уолт Дисни”. Във всяка шега има известна доза истина. Уолт Дисни  е с 59 номинации за наградите „Оскар”. Печели 26, включително три почетни награди и една на името на Ървин Талбърг. Нито един човек на Земята не е успявал да повтори това постижение. 

Първият „Оскар” на Уолт Дисни е и първата награда на Американската академия за кинематографично изкуство и наука за късометражен анимационен филм в историята, апочетната му награда, връчена за „Снежанка”, представлява една обикновена статуетка, заобиколена от седем миниатюрни. 

През 1960 г. Уолт Дисни е „увековечил” взаимната си любов с „Оскар”-ите: купил 20 миниатюрни статуетки, на всяка гравирал името на творбата, за която е получил отличието, и поръчал от тях да бъде направено колие за съпругата му Лилиан. Сега то, но вече под формата на гривна, се съхранява с музея на семейство Дисни.

„Номер две”

Близко до това на Уолт Дисни е постижението на автора на „Императорския марш” от „Междузвездни войни” Джон Уилямс. Съотношението между получените от него награди „Оскар” и номинациите за отличието обаче дават основание той да бъде причислен към големите неудачници на церемониите: едва пет награди „Оскар” при 49 номинации.

За Уилямс обаче това надали е повод да тъжи. Името му отдавна е вписано в историята на киното и на световната поп култура благодарение на саундтрака към филмите „Челюсти”,„Списъкът на Шиндлер”„Междузвездни войни”„Индиана Джоунс”„Сам вкъщи”,„Хари Потър”„Извънземното” и т.н., и т.н. 

„Тримата от Холивуд”

Обявяването на носителите на наградите в категориите най-добър режисьор, актьор и актриса обикновено е сред най-вълнуващите моменти на церемонията. Дори една награда „Оскар” е максимумът, за който може да мечтае един творец. А две, три…

Единствената актриса, която през живота си успява да получи четири актьорски „Оскар”-а, еКатрин Хепбърн . И докато колежките й мечтаят за едно отличие, Хепбърн пренебрегва всичките четири церемонии и нито един път не отива лично да си време наградата „Оскар”. „Работата е моята награда”, казва актрисата. 

Единственият път, когато Катрин Хепбърн все пак се качва на сцената по време на церемония, е през 1973 г., за да връчи почетен „Оскар” на продуцента Лорънс Уайнгартън.

Единственият носител на четири награди „Оскар” в категорията най-добър режисьор е Джон Форд, известен от „Гроздовете на гнева”. Първия си ням филм той заснема още през 1917 г. и оттогава прави повече от сто. Класическите му уестърни и драми са оказали влияние върху творчеството на известни личности в света на киното - от Серджо Леоне до Акира Куросава и Мартин Скорсезе

„Губещите”

Надпреварата за „Оскар” не е Олимпиада, важна тук е победата, а не участието. Връчването на наградите всеки път предизвиква маса спорове, тъй като Американската академия за кинематографично изкуство и наука отминава без внимание много големи имена, не само Леонардо ди Каприо с неговите пет номинации.

Безспорен рекордьор е звукооператорът Кевин О`Конъл, който е номиниран в „звуковите” категории 20 пъти. 

Британският актьор и режисьор Ричард Бъртън  е смятан за един от най-недооценените актьори. Никога не е учил актьорско майсторство, но е бил сред най-високоплатените за времето си. Седем пъти е номиниран за „Оскар” и не получава нито една статуетка. За филма „Кой се страхува от Вирджиния Улф” Бъртън е номиниран заедно със съпругата си Елизабет Тейлър. Тя е удостоена с наградата, той - не.

Стенли Кубрик, една от най-влиятелните фигури в киното на 20 в., личността, чиито филми заемат първите места във всевъзможните класации на „най-великите филми на всички времена и народи”, през целия си живот така и не е удостоен с „Оскар” за режисура. Има 13 номинации, но единствената статуетка е, която получава, е за специалните ефекти за лентата„2001: Космическа одисея”

Питър О’Тул, звезда от филми като „Лорънс Арабски”„Лъвът през зимата”,„Последният император”, осем пъти е номиниран за най-добър актьор и нито веднъж не печели „Оскар”. Пренебрегван непрекъснато от Американската киноакадемия, през 2003 г. той най-накрая печели почетен „Оскар” за принос в развитието на киното. Първоначално Питър О’Тул решава да игнорира церемонията, но в крайна сметка променя решението си и все пак отива. 

Мартин Скорсезе, режисьор, отдавна заслужил статута на кинокласик, удостоен с всевъзможни отличия в света на киното, има само една награда „Оскар”. През 2007 г. му я връчват тримата велики в Холивуд - Спилбърг, Лукас и Копола. След като обявяват името на победителя, залата се изправя на крака и бурно го аплодира. Накрая се налага Скорсезе да помоли публиката да спре, за да може да произнесе благодарствената си реч. 

Друг любимец на зрителите, но не и на киноакадемиците, е Ал Пачино. Номиниран е за пръв път през 1973 г. за ролята на Майкъл Корлеоне във филма на Копола „Кръстникът”. За начинаещ киноактьор, изиграл първата си голяма роля през 1971 г., това е огромен успех. Но Ал Пачино е възмутен, че е номиниран в категорията най-добър актьор в поддържаща роля и бойкотира церемонията. По-късно го номинират още няколко пъти, но единственият „Оскар” получава през 1993 г. за лентата „Усещане за жена” за ролята на слепия полковник Франк Слейд.

 Оттогава повече не е номиниран за отличието на Американската академия за кинематографично изкуство и наука. Сред рекордьорите трябва да бъде поставена и Мерил Стрийп. Тя е с 19 номинации и 3 награди „Оскар”, от които две за най-добра актриса и една за актриса в поддържаща роля. Киноакадемиците със завидно постоянство включват името на Стрийп сред номинираните, но през почти 30-годишен период оставят актрисата без статуетка. 


Бет Дейвис е с 11 номинации и две статуетки. Според кинокритиците двете й най-добри роли са във филмите „Бремето на човешките страсти” от 1934 г. и „Всичко за Ева” от 1950 г., но нито една от тях не привлича вниманието на Американската киноакадемия. А Бет Дейвис дори я оглавява през 1941 г. Майсторът на съспенса Алфред Хичкок е номиниран за най-добър режисьор пет пъти, но така и не получава „Оскар”. Последната номинация на Хичкок е през 1961 г. за „Психо”, но е предпочетен Били Уайлдър с лентата „Изгубеният уикенд”.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини