От х:

Днес в x:

Терористични заплахи в Белгия заради ”Шарли Ебдо”

Терористи са отправили заплахи срещу павилион за продажба на вестници в Брюксел заради разпространението на седмичника "Шарли ебдо", съобщиха местни медии.
В книжарница в квартал "Сен Жил" е получено писмо със заплаха, която предупреждава, че ако продажбата на френския седмичник не бъде прекратена незабавно, ще последва отмъщение, предаде БТА.

Съдържателите на книжарницата са наречени "мръсни свине и неверници".

"Събитията от Париж не ви стигнаха. Въпреки всичко продължавате с провокациите си. Подгответе се да си понесете последствията", се допълва в получената листовка, върху която са разпечатани знамената на Ал Каида в Сирия (Джебхат ал Нусра) и "Ислямска държава", както и снимка на автомат "Калашников".

Братята Саид и Шериф Куаши, френски граждани от алжирски произход, избиха 12 души в редакцията на "Шарли Ебдо" в Париж на 7 януари.

Преди повече от месец подобни заплахи срещу вестникарски будки бяха получени в друг брюкселски квартал, а скоро след това бе предприета антитерористичната операция в източния град Вервие.

След ликвидирането на предполагаемите терористи при тази операция в медиите се твърдеше, че са били обезвредени и авторите на заплахите срещу вестникарите.

От средата на януари Белгия е в предпоследна степен на готовност срещу терористично нападение. В началото на февруари пък държавните и правителствените ръководители от ЕС решиха заради повишената опасност от терористични действия да бъдат въведени незабавно системни и координирани проверки на хората, които упражняват правото си на свободно движение в Общността, във всички бази данни, свързани с борбата с тероризма.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини