От х:

Днес в x:

НС удължи мандата на управителя на НЗОК до избора на нов

Народното събрание удължи мандата на управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова, който изтече на 12 февруари, до избирането на неин наследник на поста.
Предложението бе отправено от депутата от ГЕРБ Даниела Дариткова с аргумента, че така ще бъде решен проблемът за легитимно решение за функциите на управител.

След приключването на мандата си управителят на НЗОК няма право да подписва никакви официални документи. Поради забавянето на избора на нов, в сряда от Здравната каса предупредиха, че може да бъдат блокирани заплащанията на дейността на аптеките и на болничната и извънболнична помощ. Има и реална опасност от искове.

Предложението на Дариткова предизвика бурни дебати в пленарната зала, съобщиха БТА и "Фокус".

Емил Райнов от "БСП лява България" постави въпроса дали това решение е юридически точно, защото договорът на Румяна Тодорова е изтекъл на 12 февруари и до днес се получават осем дни пауза.

"За пореден път парламентът постфактум трябва да поправя нечии грешки", коментира той и попита кой ще поеме политическата отговорност за това.

По думите му министрите на здравеопазването и на финансите са знаели, че мандатът на настоящия управител на Здравната каса изтича.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обясни, че договорът на Румяна Тодорова съдържа клауза, че тя ще изпълнява функциите на управител до избора на нов такъв от Народното събрание. Тя обясни, че с днешната промяна решението на парламента се привежда в съответствие с клаузите на договора.

„До миналата седмица от Надзорния съвет и касата нямаха проблем, тъй като нейният договор е до избор на нов управител. Не би следвало касата да подписва нов договор, защото тя вече има такъв и вместо датата 12 февруари, ги следваме по клаузите с подписания от нея договор”, каза още Цецка Цачева.

Тунчер Кърджалиев от ДПС подкрепи предложеното решение.

То практически означава, че още в понеделник Тодорова може да разпише и аптеките, които имаха падеж на 19 февруари, да си получат парите, а след това и болниците, посочи той.

Султанка Петрова от Патриотичния фронт посочи, че решението наистина създава прецедент, но е отговорност на депутатите да го подкрепят.

Така предложението за удължаване на мандата на Тодорова бе прието със 157 гласа „за”, 6 „против” и един „въздържал се”.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини