От х:

Днес в x:

Германия кани наш ВУЗ да отвори филиал

Софийският Медицински университет е получил покана да отвори свой филиал в Германия. Това обяви за „Преса“ ректорът проф. Ваньо Митев. „За съжаление това няма как да се случи, защото според българския закон за висшето образование ние нямаме право на франчайз“, посочи медикът. И в момента професори на елитния ВУЗ работят в чужбина; заедно с партньори от Италия и Швейцария родните преподаватели образоват бъдещи доктори в Швейцария. Законът обаче не позволява на Медицинския университет да основе официално свой филиал.

„Заради това не можем да акредитираме местна болница, която да се ползва за обучението на студентите. За предклиничните курсове нашите служители пътуват до чужбина. За клиничното обучение обаче младежите трябва да идват в София, заради което губим много потенциални възпитаници“, посочи Митев.

Председателят на Съвета на ректорите е изпратил предложението си възможност за откриване на филиали в чужбина да бъде заложена в Закона за висшето образование. Писмо с предложенията е изпратено и до просветния министър Тодор Танев. Сред останалите идеи на шефовете на висши училища е общото събрание на всеки университет само да определя горната граница на броя допустими ректорски мандати. В момента те са два, всеки от които с четиригодишна продължителност. Идеята на управниците на вис­ши училища е продължителността на мандатите да остане същата, но да няма „таван“ за броя им.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини