От х:

Днес в x:

Близки на жертви на пътя искат бързо правосъдие

В няколко града в страната се проведоха протести срещу бавното правораздаване за убийците на пътя.
Десетки близки на загинали при катастрофи се събраха пред Съдебната палата в София.

"Правим мирен протест, който е насочен към правосъдната система. Той е под наслов "За бързо правораздаване в пътно-транспортните дела", тъй като тези дела се точат с години. Роднините на жертвите се смачкват от системата. Просто това нещо трябва да се промени. И поради тази причина, днешната инициатива е насочена именно към бързото правораздаване", заяви пред БНР Ева Попова от фондация "Безопасни улици от Валя".

Тя посочи, че има няколко препоръки от ЕС, има много доклади, в които се констатира, че всъщност проблем в България е именно бавното правораздаване.

"За девет години сме убили 10 хиляди българи, над 120 хиляди българи са ранени и осакатени за цял живот. Това не може да продължава повече", посочи още Попова.

Под мотото „Бързо правосъдие за убийците на пътя” премина мирният протест пред Съдебната палата в Стара Загора.

Сред участниците бе и майката на 4-годишния Паоло, който бе прегазен в пешеходната зона на града от Георги Сапунджиев миналото лято.

"Убиецът на моето дете вече е признал вината си, но присъдата от три години и четири месеца е твърде малко възмездие за деянието му", каза Красимира Иванова и уточни, че на 5-и март е насрочено делото в Пловдивския апелативен съд.

Тя посочи, че убиецът на детето й все още е на свобода и шофира, което не е редно.

"Искам по някакъв начин всичко това да се промени. Хората по улиците да бъдат с малко по-различно съзнание. Оказва се, че убийците се изправят пред съда, признават се за виновни и след това шофират, някои ги няма, изчезват", посочи Иванова.

"Нека има бързи и справедливи присъди за убийците на пътя", бе написано на плакатите, които носеха участниците в мирния протест.

Родители на загинали на пътя деца излязоха днес и пред Съдебната палата в Русе на мирен протест под наслов "За бързо правосъдие за убийците на пътя".

"Искаме бързо и справедливо правосъдие за убийците на пътя. Бавната процедура тежи на всички. Трябва шофьорските книжки на водачите, причинили смърт, да им се отнемат веднага, за да не се стига до нови инциденти", заяви координаторът на фондацията Пламен Митев, чиято дъщеря загина преди няколко години на международния бул. "България" в Русе, след като бе блъсната от тежкотоварен камион.

Протестиращите в Русе организираха и подписка в подкрепа на исканията си.

В Плевен също се състоя мълчалив митинг пред Съдебната палата под мотото "Не! на условните присъди при смърт на пътя!!!", предаде БТА. Той бе организиран от неправителствени организации, роднини и близки на деца и младежи, които са загинали при пътни произшествия.

Участниците в бдението издигнаха лозунги "Прокурори! Спрете извън съдебните споразумения!", "Ефективни присъди за шофьори, които убиват хора на пътя" и други.

Евгения Петрова, участник в митинга, изрази желанието на присъстващите да спре "раздаването" на условни присъди и да има бързо законодателство срещу убийците на пътя, за да не се допуска безнаказаност.

Тя посочи случаи, при които убиец на дете на пътя продължава да шофира без наказание години след произшествието.

Петрова каза, че при други инциденти, шофьори, причинили смърт, напускат пределите на страната.

Родителите, загубили децата си, ще продължат да се борят, за да има възмездие за живота на техните рожби, бе категорична тя.

Присъстващите положиха цветя в памет на жертвите по пътищата до малко мече-играчка, което е притежавала плевенската студентка Марияна Карабулева. Тя загина точно на днешния ден преди преди три години на улица в София, "пометена" от маршрутка.

Жена загина днес при катастрофа по пътя за Симитли, съобщиха от ОД на МВР - Благоевград.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини