От х:

Днес в x:

Ген. Атанасов излезе с нови факти около аферата "Червеи"

Служители на 9 районни управления на полицията са изпращани всеки ден да снимат протестиращи в разработката „Червеи”, съобщи ген. Атанас Атанасов.
Председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента ген. Атанасов поясни пред Нова тв, че Във всяко районно управление в столицата има т.нар. отдели „Ентел” – научнотехнически лаборатории.

В тези отдели работят криминалисти и експерти, най-малко по 4 души във всяка смяна.

"Всички тези хора ежедневно са били изпращани да филмират всички участници в протестите", уточни Атанасов.

9 управления, минимум по 4 души на смяна, това прави 36 души.

"Къде е тази огромна продукция, която е произведена? Министерството на вътрешните работи трябва да извърши проверка и да установи къде се намират дисковете, филмите, снимките", посочи той.

Някой, който разполагаше с информацията за следенето, я извади публично сега, защото разбра, че тя ще стане достояние на парламентарните комисии. Проверките бяха започнали и кръгът от хора, които са запознати с тези проверки, не е малък, допълни Атанасов.

Източената от МВР информация чрез операция "Червеи" и всички данни, събирани за протестиращите срещу кабинета "Орешарски", са притежание на сарайско-библиотекарската групировка, посочи още депутатът.

Той уточни, че има предвид почетния председател на ДПС Ахмед Доган и хора, гравитиращи около Университет по библиотекарство и информационни технологии с президент Димитър Иванов.

Депутатът поясни, че това е наследникът на "Мултигруп", която се е разраснала с политическото представителство на ДПС.

"При Орешарски се създаде публично-частно партньорство, между марионетното правителство и задкулисието на сарайско-библиотекарската групировка. Тя имплантира в службите свои поставени лица", каза Атанасов.

Депутатът обясни, че Доган и хората, управляващи обръчите от фирми, печелещи тлъстите обществените поръчки в България, са икономическата част, а хората от библиотекарския университет са специалистите за внедряване на хора във властта.

Атанасов смята, че за момента контрола на групировката върху процесите в държавата не е спрян, защото няма смела кадрова реформа в службите са сигурност.

Според него главният секретар на МВР и началникът на ДАНС Владимир Писанчев, срещу смяната на които се обяви премиерът, са хората, с които ДПС узурпира службите за сигурност.

"Премиерът знае това, но при тежкото икономическо състояние на страната и скорошната политическа криза, търси укрепване на държавата и не желае отваряне на нови фронтове. Страх го е да не се разклати крехката коалиция", обясни липсата на промяна Атанасов.

Според него с изваждането на "Червеи" се прави опит за отклоняване на вниманието.

Като отговорни за "Червеи" депутатът посочи бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, а не на Владимира Янева и нейния заместник.

Според Атанасов в момента сме свидетели на тотално посегателството върху информационните системи на МВР.

"Има две паралелни системи за сигурност - на държавата и на някой отвън, на този който държи ключът от библиотеката - главния библиотекар", обясни шефът на вътрешната комисия в парламента.

Накрая той подчерта, че скелетът на цялата групировка е свързан с Ахмед Доган, който е в основата на всичко.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини