От х:

Днес в x:

Как партиите оцениха първите 100 дни на кабинета

За 100 дни управление на кабинета РБ видя слабо темпо, ПФ писа 4-ка, АБВ писа 5. ДПС сложиха компромисна 3-ка, БСП го определи като управление на манипулациите.
По-рано днес вицепремиерите си дадоха положителна оценка за управлението на 100 на кабинета, но подчертаха, че този период от управлението на коалиционното правителство е минал без задължителната толерантност от обществото и опозицията, в условията на напрегната геополитическа ситуация, финансови предизвикателства, свързани с кризата в КТБ и бедствията.

От ГЕРБ се похвалиха, че са успели да докажат, че са готови на реформи.

Реформаторски блок

Посоката е вярна, а темпото е слабо, коментира съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев в кулоарите на Народното събрание, цитиран от БТА.

Той заяви, че не е изненадан от казаното от премиера Бойко Борисов, че няма намерение да поиска смяна на председателя на ДАНС и на главния секретар на МВР.
Реформаторският блок и Патриотичният фронт поискаха вчера отстраняване на главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и ДАТО и назначаване на некомпрометирани фигури.

"Очевидно трябва да проведем задълбочен разговор с премиера относно аргументите си, ако трябва и във връзка с предстоящите изслушвания в парламентарни комисии", допълни Кънев.

Патриотичен фронт

"Ако трябва да използваме бележкарската терминология, оценката за стоте дни на правителството е малко над четири, има плюсове, има и минуси", коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов.

Минусите били свързани с предложенията и работата на финансовото министерство в по-голямата си част. Симеонов отбеляза грешното, според него, решение за пенсионните фондове, както и спирането на влаковете.

"За нас е грешка и сегашното вкарване в НС искане за подкрепа за осем милиарда евро дълг. Няма комуникация между нас и финансовото министерство", критикува той.

По-рано пред bTV Симеонов писа слаб 2 на финансовия министър Владислав Горанов. Според него трябва да има и сериозни промени в състава на правителството, но добави, че са минали само три месеца от съставянето му.

По повод мнението на премиера Бойко Борисов, че евентуални промени по върховете на службите "ще възпалят" опозицията, Симеонов добави, че отговорността за по-нататъшната работа на главния секретар и на ръководителите на службите ще бъде на министър-председателя. 

Симеонов отново посочи, че патриотите ще подкрепят правителството, докато то изпълнява програмата си. Той обясни, отстраняването на кадрите на ДПС върви доста успешно и ПФ са много доволни. 

АБВ

Георги Кючуков от АБВ даде оценка "Много добър 5" за работата на правителството, което осигурило политическа стабилност.

"Разбира се, не може без негативи. Смятам, че като цяло е положително. Зависи как искате да я поставя, по шестобална система - 5! Слабите области са според мен в областта на икономиката и особено, или поне не съвсем добре обяснена област, проектът за емитиране на този нов дълг. Това за мен е най-спорният проблем", каза той, цитиран от БНР. 

БСП

"Сто дни имитация на реформи, през които БСП в опозиция набира сили, е коментарът на социалистите за коалиционното управление до момента Изключително разочароващо управление в първите 100 дни, правителство на имитацията, на излъганите очаквания за реформи, социално неангажирано управление", обяви Жельо Бойчев от името на ПГ на "БСП лява България". 

Той се аргументира със замразяването на всички социални плащания за майки и деца, а след гласуването в комисия на нов външен дълг 8 млрд. евро, вече можело да се определи и като"управление на манипулациите". 

По думите на социалиста, не виждаме нищо ново, в същото време нищо старо от първото правителство на ГЕРБ не е забравено. 

"Виждаме само опит с поредица скандали да се манипулира общественото мнение и да се бяга от реалните дебати. Не бяха "Червеи", не беше колесникът на самолета, какви ли не глупости, само и само да не коментираме това, че сме свидетели на липса на политика, която да стимулира икономическия растеж у нас , каквито са и очакванията към това правителство", каза Бойчев. 

По думите му ГЕРБ правят същото като и при предишното си управление и което могажели най-добре - да трупат дългове, които всички граждани трябва да плащат. 
Социалистът даде за пример действията на кабинета "Орешарски", който от изтегления 1 млрд. лв. външен заем е дал 240 млн. лв. за размразяване на социалните плащания, малко над 200 млн. лв. за разплащане с бизнеса, над 200 млн. за финансиране на дефицита от 2013 година. 

ДПС

"Не повече от тройка, все пак е свършило нещо, но тройката е компромисна оценка.Тази власт се изгражда върху гнила идеологическа основа. Това бяха сто дни на безпринципни компромиси между различните идеологически партньори на управлението. Сто дни на политически репресии срещу кадрите на ДПС и на други партии", коментира депутатът от ДПС и зам.-председател на НС Алиосман Имамов пред журналисти.

Според него това правителство не може да извърши реформи, поради дълбоки идеологически противоречия между тези, които го подкрепят. По думите му управленската програма на правителството е еклектична смесица, а предложенията за реформи са плахи, без ясни идеи. 

През последните години няма правителство с такава висока цена на мандата на управление, коментира Алиосман Имамов и допълни, че за стоте дни управляващите са увеличили драстично държавният дълг на държавата. 

"Има реален шанс към края на мандата, ако правителството го изкара, България да влезе в една дългова спирала, което може значително да повиши риска от ликвидиране на т. нар. финансова стабилност, с която ние се гордеем", отбеляза той.

В отговор на въпрос коментира, че вероятно ще има някакви компромиси и консултациимежду политическите сили във връзка с евентуална смяна на председателя на ДАНС и на главния секретар на МВР. 

"Атака"

"Реалната оценка за правителството е, че нищо не върши", коментира зам.-председателят на ПГ на "Атака" Станислав Станилов. 

Според него най-слабата област е културата, след нея са външната политика и донякъде образованието.

БДЦ

"В без време кацналия премиерски самолет виждаме особена метафора за първите сто дни на кабинета. Има желание за полет, има дори излитане, но и предвидима още в началото авария с коалиционните колесници", заявиха пък в декларация на ПГ на БДЦ.

Оттам дават обща оценка добър 4 на кабинета: за подход на създаване на правителството - Много добър 4,50, Вътрешна политика - Среден 3, Външна политика - "по скоро 4", Европейска политика - Среден 3, Образование - Среден 3=.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини