От х:

Днес в x:

Близнашки: Нямам съмнения, че са подслушвани протестиращи

Георги Близнашки заяви, че няма никакви съмнения, че са били подслушвани протестиращи срещу кабинета "Орешарски". Борисов е бил подведен, каза Атанас Атанасов.
Бившият служебен премиер Георги Близнашки обясни пред Радио "Фокус" по повод разработката "Червеи", че на няколко пъти констатирал, че се осъществява подслушване.

"За мен това не е спорен въпрос“, 
подчерта професорът по конституционно право. 

Според него е по-важно какво е останало като следи в архивите на съответните служби. 

Той допълни, че протестът е бил подложен на много сериозен натиск и не изключи възможността да се появят съответните улики. 

„Нека да видим какво се е случило, защото става ясно, че не става въпрос чисто и просто за обичайното подслушване, а за нещо много по-сериозно“, смята Близнашки. 
Той каза още, че е засякъл на два пъти опити за подслушване, като информацията се е подавала до медиите, за да се предизвикат скандали.

Вчера прокуратурата съобщи, че по оперативното дело "Червеи" няма никакви данни СРС-та да са прилагани към протестиращи, но незаконно послушване е имало.

Лазаров видя спекулация

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви междувременно, че свързването на неговото име с т.нар. разработка "Червеи" е спекулация.

"Темата не е обсъждана с премиера", каза той след традиционната среща при Бойко Борисов за мерките за борба с корупцията и организираната престъпност, предаде БНР.

Лазаров бе категоричен, че знае за разработката "Червеи" само от публичното пространство. Той не смята, че е коректно да коментира работата на колеги, за които не носи пряка отговорност.

"Нямам информация по конкретната разработка, не е минавала през мен, грубо казано. Не разполагам с данни какъв е обектът на разработката, предметът на дейността, която се е разработила и така нататък. Дирекция "Вътрешна сигурност" на практика е пряко подчинена на политическото ръководство и аз нямам информация какво се е случило", заяви Светлозар Лазаров.

Той обясни, че не знае какви данни съдържа информационната система в МВР, за която се говори.

Днес "24 часа" и "Капитал" пишат, позовавайки се на източници в МВР и разследващи, че има голяма вероятност информационните масиви на МВР да са копирани по разработката "Червеи" и да са в паралелна структура. Разработвали се и полицаи до ГЕРБ. "Вариантите са няколко - източване на системата, манипулиране на информацията в нея или предаването и на чужди сили", смята високопоставен източник в МВР.

"Нямам информация за коя система става на въпрос, откъде да имам. Не съм бил информиран и не е необходимо да бъда информиран в крайна сметка, защото "Вътрешна сигурност" и "Инспекторат" са на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи", каза Лазаров.

Всяка сряда главният секретар и представител на прокуратурата, шефовете на НАП, митниците и ДАНС докладват на Борисов действията си за противодействие на контрабандата и организираната престъпност. И днес са докладвани и обсъждани конкретни разработки, но Лазаров отказа да уточни отделни казуси.

Атанасов: Борисов е подведен

Председателят на Комисията по вътрешен ред и сигурност в НС Атанас Атанасов (РБ), който разказа първи за разработката, отново заяви, че е свързана със следене на протестиращи срещу правителството на Орешарски.
Според него обаче в папките на ДАНС вече няма нищо.

Атанасов каза още, че премиерът Борисов е бил подведен, но не каза от кого.

"Разбрах, че на премиера е докладвал вътрешният министър, а доколкото знам СРС-та са експлоатирани от ДАНС. Някои ще ги пита ли какво е имало в папките на ДАНС? Аз да ви кажа - няма нищо. Какво събраха за триста дена и къде го занесоха? Защо не е в папките на ДАНС? Въпросната разработка е тази оперативна комбинация, чрез която е събирана информация за протестите. Прилагани са СРС-та за лица, свързани с протестите. Не говоря за подслушване, следене, разбира се", коментира Атанасов.

Той съобщи, че утре в комисията по контрол на СРС ще бъде изслушан доклад. Констатирани са седем нарушения.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини