От х:

Днес в x:

Ципрас спечели вот на доверие преди преговорите с ”тройката”

Новото крайноляво правителство на Гърция спечели тази нощ парламентарен вот на доверие часове преди трудните преговори с кредиторите на страната.
Кабинетът на премиера Алексис Ципрас, който встъпи в длъжност на 25 януари с програма за премахване на строгите мерки за икономии, получи подкрепата на 162-ама депутати, а 137 гласуваха "против", предаде АП, цитирана от БТА.

Преди гласуването Ципрас заяви категорично, че Гърция няма да се отклони от пътя към предоговаряне на условията по международните кредити.

За днес е насрочено извънредно заседание на страните от Еврогрупата, посветено на проблема с Гърция. В заседанието за пръв път ще участва новият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис. Ако първите финансисти на държавите от зоната на единната валута не постигнат единодушие по проблема, той ще бъде отнесен до утрешния форум на Европейския съвет.

По време на дебатите преди гласуването на вота на доверие в гръцкия парламент политическата платформа на министрите бе посрещната от опозицинните партии с недоверие като "неизпълнима”. Депутатите коментираха главно доколко е възможно финансовият министър да постигне някакво споразумение с кредиторите - ЕС, ЕЦБ и МВФ, по създаване на „мостова програма” за реализация на реформите.

Янис Варуфакис заяви при дебатите, че „правителството се намира под заплахи, които нямат нищо общо с европейските идеали”, предаде БНР.

Опозицията видя в това реален риск от напускане на еврозоната.

Напрежението се покачи след изказването на министъра на отбраната Панос Каменос, който е лидер на коалиционния партньор „Независими гърци”. Според министъра правителството, ако не се споразумее с кредиторите, може да получи финансиране от трети страни - Русия, Китай и САЩ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини