От х:

Днес в x:

Асад: Сирийската авиация не бомбардира с варели и тенджери

Сирия получава от трети страни информация за операциите на коалицията срещу "Ислямска държава".
Няма пряко сътрудничество между Дамаск и водената от САЩ коалиция, откакто коалицията започна да нанася през септември въздушни удари срещу позиции на "Ислямска държава" на територията на Сирия, заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за Би Би Си, цитирано от БТА.

По думите на Асад трети страни - сред които Ирак, предават информация на сирийските власти, но "няма диалог".

"Има, да кажем, информация, но не и диалог", подчерта той.

Асад отрече обвиненята, че сирийската авиация бомбардира безразборно с варели с експлозиви контролираните от бунтовниците зони, убивайки хиляди цивилни.

Армията "използва бомби, ракети и куршуми. Не съм чувал армията да ползва варели или тенджери", каза той.

Сирия не иска да се присъедини към международната коалиция "по една проста причина - не можем да бъдем в съюз със страни, които подкрепят тероризъм", каза Асад.

Сирийското правителство често нарича терористи както радикалните джихадисти, така и членовете на политическата опозиция.

ИД обезглави 8 мъже

Джихадистите в Египет, която са се заклели във вярност на "Ислямска държава", поеха отговорността за обезглавяването на осем мъже, които обвиняват в сътрудничество с египетската и израелската армия, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

През ноември, когато се заклеха във вярност на ИД, египетските джихадистите се нарекоха "Провинция Синай", за да заявят, че този полуостров за тях е част от самопровъзгласения от радикалната групировка халифат в части от Сирия и Ирак.

Във видеоклип в Туитър акаунта си египетската групировка показва обезглавяването на осем мъже на неуточнено място в Синай. Преди това осмината признават под давление, че работят за за египетската и израелската армия.

ОАЕ отново атакуват

Обединените арабски емирства възобновиха въздушните си удари срещу групировката "Ислямска държава" като участник в международната коалиция, след като ги бяха прекъснали в края на декември заради пленяването на йордански пилот от джихадистите, който впоследствие бе изгорен жив, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирана от БТА.

"Самолети от ескадрилата изтребители Ф-16 в Йордания тази сутрин нанесоха удари срещу позиции на терористичната организация ДАЕШ (арабския акроним на ИД). Те поразиха целите си и се прибраха в базата си без проблеми", съобщи военното командване на ОАЕ в изявление.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини