От х:

Днес в x:

Тежки боеве край Мариупол, Дебалцево и Краматорск

Ожесточени боеве се водят между правителствените сили и опълченците в района на три града в Източна Украйна - Мариупол, Дебалцево и Краматорск.
Украинската Национална гвардия е започнала офанзива срещу проруските сепаратисти край пристанищния град Мариупол, съобщи БНР.

Доброволческият батальон "Азов" съобщи в социалните мрежи, че е превзел няколко села североизточно от стратегическия град, изтласквайки бунтовниците по-близо до границата с Русия. От батальона твърдят, че са свалили руски самолет Су-25, но Киев не потвърди информацията.

Говорителят на т.нар. Донецка народна република Едуард Басурин каза на пресконференция, предавана по телевизията, че боевете в района продължават и че бунтовниците не са отстъпили.

Късно снощи Басурин заяви, че т.нар. опълченци са обкръжили железопътния възел Дебалцево, отрязвайки го от важно шосе.

Най-малко 7 украински войници са убити през изминалото денонощие в Източна Украйна, съобщи на брифинг говорителят на украинския генерален щаб Владимир Селезньов.

В Донецк според местните власти са убити двама цивилни граждани. Обстрелът с артилерия и ракети "Град" от позициите на бунтовниците обаче са продължили през цялата нощ и сутринта.

Най-малко шестима цивилни са убити и 21 са ранени при ракетен обстрел на град Краматорск, който се смята за контролиран от Киев, предаде "Фокус".
Президентът на Украйна заяви, че бунтовниците са използвали система „Торнадо“ срещу щаба на украинските сили и жилищни квартали в града.

Самопровъзгласилата се Донецка народна република обаче окачестви информацията за ракетен обстрел в Краматорск като провокация.

"ДНР не е нанасяла удари по Краматорск. За разлика от украинските сили ние не стреляме по градове с мирно население, това е провокация“, заявиха от министерството на отбраната на ДНР. В съобщението се казва още, че техническите характеристики на реактивната система за залпов огън „Град“ не позволяват да се достигне до местата, за които се твърди, че са обстреляни.

В същото време в беларуската столица Минск се подготвя планираната за утре среща на високо равнище. Очаква се лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция да обсъдят намирането на мирно решение на украинската криза.

"Русия ще води независима външна политика, въпреки натиска, на който е подложена", заяви президентът Владимир Путин в послание до руските дипломати.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини