От х:

Днес в x:

Делян Добрев с импровизирана ТВ приемна за санирането

Импровизирана приемна спретна тази сутрин в ефира на Нова тв председателят на енергийната комисия Делян Добрев. Темата за срещата му с представители на 17-етажен блок в София бе една единствена - предстоящото саниране на панелки.

Ето и част от въпросите, които му бяха зададени:

Въпрос: Какво налага сформирането на сдруженията на етажните собственици, като няма да има финансиране от тяхна страна и ще доведе ли това до задължения на сдружението, ако даден апартамент има свои отделни такива.

Отговор: Налага се, защото етажната собственост трябва да е представлявана от юридическо лице, което да комуникира с общината. Това за плащането на сметки изобщо не е вярно. Сдружението се създава с една единствена цел - участие в националната програмата за саниране, за да има кой да подпише документите, декларацията, които са по нея. След като се изпълни санирането, то се закрива.

Въпрос: Ще се разрушават ли вече остъклените тераси? Апартаментите, които са със сменена дограма, ще се разбиват ли?

Отговор: Трябва да има сравнителна унификация на терасите. Там където има остъклени балкони, те няма да се връщат в оригиналния им вид, но, вижте, хората са прилагали различни способи, не може така.

Въпрос: А вече санираните апартаменти?

Отговор: Не, няма да им се разваля изолацията, ако отговаря на изискванията да се получи клас С (Це). Но да кажем, че и тези хора печелят от програмата. При един аратамент обаче печелят 20%, докато при цяла санирана сграда намалението на сметките им ще е 50%.

Въпрос: Основното притеснение е ще се стигне ли до прехвърляне на задължения и възможност след това членовете на сдружението да носят отговорност за чужди сметки и кредити? А как ще се гарантира гаранционният срок?

Отговор: Вървят едни анонимни листовки, които плашат хората, които твърдят, че ще има общи сметки, че хората ще си загубят собствеността. Няма такова нещо. Сдружението няма възможност да прави нищо друго, то се прави единствено и само за целите на санирането. Тези хора с листовките, те няма да провалят програмата. Към края на вчерашния ден за цялата страна има 24 подадени заявления.

Въпрос: Обвиняват ви, че е в ход предизборна кампания?

Отговор: Е, ако беше в някои общини можеше и да я нарекат така, но в цялата страна?

Въпрос: Кой ще контролира строителя, след като той си тръгне?

Отговор: Районното кметство (община) ще бъде възложител. Като такъв следва да следи през цялото време и при последващия гаранционен срок.

Въпрос: Относно техническа оценка на състоянието на блока. Кой ще я контролира, за да не стане това, което стана в детската градина в Неделино? След завършване на санирането, ако не паднат сметките за парно с 30 на сто към кого да се обърнем?

Отговор: О, ще паднат и то повече от 30%. Това ще гарантира последващото енергийно обследване. И друго - не се притеснявайте, в домовете на хората няма да се влиза.

Въпрос: В сила е принципът "първи по ред, първи по право"?

Отговор: Да, няма други критерии. Да е панелен блокът, ЕПК, минимум 36 апартамента, да е бърз при включване в надпреварата.

Въпрос: Ще има ли данъчни облекчения за санираните сгради? Или ще има драстични увеличения?

Отговор: Общините могат да преценят подобно нещо, но тъй като средствата са публични, няма да има такова освобождаване.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини