От х:

Днес в x:

Светът отдава почит на жертвите на Холокоста

Държавни и правителствени лидери и оцелели от Холокоста отбелязват 70-ата годишнина от освобождаването на лагера "Аушвиц-Биркенау".
Церемонията, наречена "Марш на мълчанието", ще се състои пред мемориала край Краков на мястото на бившия лагер. Оцелели концлагеристи от Аушвиц - Биркенау посетиха бившия нацистки лагер на смъртта.

Части на съветската армия освобождават лагера "Аушвиц-Биркенау" на 27 януари 1945 г. Преди това в него са били изтребени 1,1 милиона души, предимно евреи от различни европейски страни. Днес мястото е превърнато в мемориал и музей. През 2005 г. ООН обяви 27 януари за Международен възпоменателен ден на Холокоста.

Аушвиц е част от германската идентичност, заяви днес президентът Йоахим Гаук, цитиран от ДПА и БТА.
"Споменът за Холокоста остава проблем за всички германци", заяви Гаук в парламента по повод 70-ата годишнина от освобождението на нацисткия концлагер.

"Няма германска идентичност без Аушвиц, той е част от историята на тази страна", добави президентът.

Канцлерът Ангела Меркел отбеляза на церемониална служба вчера, че германците не трябва да забравят Холокоста и дължат това на милионите жертви.

"Чудесно е", че над 100 хиляди евреи живеят в Германия днес, каза Меркел, която се срещна и с оцелели от Аушвиц. В своята реч тя подчерта, че Аушвиц е предупреждение към хората, че не трябва да подкрепят лозунги на омразата срещу бежанците и имигрантите.

"Франция е вашата родина", заяви днес френският президент Франсоа Оланд на френските евреи, съобщи Франс прес.
В реч, произнесена при Мемориала на Холокоста в Париж държавният глава осъди зачестилите антисемитски действия и ги нарече "нетърпима реалност". Той обяви засилване на санкциите срещу расизма и антисемитизма.

Франция е дом на най-голямата еврейска общност в Европа и третата най-голяма в света след Израел и САЩ.

Оланд допълни, че правителството е въвело разпоредби, които да гарантират, че ще бъдат опазени синагогите, компаниите, училищата и културните центрове на еврейската общност. Франция никога няма да забрави жертвите на Холокоста, каза Оланд и отдаде почит на 76 000 френски евреи, депортирани през Втората световна война.

"Престъпленията на нацизма не трябва да бъдат забравяни. Не можем да позволим споменът за Холокоста да изчезне заедно с последните оцелели свидетели", заяви президентът Росен Плевнелиев на сесията на държавните ръководители в рамките на Четвъртия международен форум "Let my people live!". Събитието е посветено на паметта на жертвите на Холокоста през Втората световна война и се състоя в чешката столица, съобщи прессекретариатът на президентството.

Президентът заяви, че с отдаването на почит пред паметта на жертвите на Холокоста се отправя послание за единство към всички народи по света и всеки лидер носи отговорност за недопускането на подобна трагедия в бъдеще.

Пред участниците във форума президентът Плевнелиев подчерта, че в най-мрачните години на Втората световна война българският народ успява да спаси цялата еврейска общност у нас - почти 50 000 души.

Президентът Плевнелиев призова участниците във форума да се обединят срещу тероризма, ксенофобията и антисемитизма и отбеляза, че тази вечер светлините на президентската институция в България ще останат включени в знак на подкрепа към всички хора в Европа, които и днес изпитват тревога за своята сигурност.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини