От х:

Днес в x:

Цачева:Парламентът не може да бъде кръжок по добри обноски

"Парламентът не може да бъде кръжок по добри обноски."

Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред БНТ по повод езика, използван от народните представители.

Цачева коментира, че като председател на парламента е против използването на "езика на омразата и противопоставянето", но не може да цензурира изказванията, особено когато става дума за декларации на партиите.

"Парламентът не може да бъде кръжок по добри обноски", защото в него трябвало да се обсъждат идеите на различните парламентарни групи.

Управляващата коалиция не е притеснена от предложения от ДПС вот на недоверие срещу правителството, заяви тя.

"Вотът е от най-силните инструменти на опозицията, но нека изчакаме дали ще влезе официално искане", каза Цачева.

Цачева коментира, че като председател на парламента е против използването на "езика на омразата и противопоставянето", но не може да цензурира изказванията, особено когато става дума за декларации на партиите.

Лидерът на ДПС поиска оставката на здравния министър Петър Москов заради това, че е нарекъл целия ромски етнос "скотове" и заплаши, че ако не я получи ще внесе вот на недоверие. По време на заседанието на Министерски съвет тази седмица премиерът Борисов изрази пълната подкрепа на правителството за здравния министър.

"Мнозинството дава по-ясно своя изразен облик, Няма категорична разделителна линия, но е нормално да получаваме подкрепа от другите партии, както стана и за съдебната реформа", описа Цачева работата на 43-тото Народно събрание.

Според нея има пълен консенсус за постигането на "стратегически" цели, но има различия между партиите "по нюансите".

Според нея ГЕРБ не е зависим от нито една партия в коалицията при взимането на решения, а се съобразява с мнението на всички.

На въпрос какво става със задкулисието в политика Цачева отговори: "Трябва да питате човек, който е част от него и знае какво е състоянието му."

"Няма златни пръсти в парламента - ако има проблем с мнозинството, това означава оставка на правителството", коментира председателят на парламента, но според нея осемте партии биха могли да излъчат ново правителство.

Цачева заяви, че "не е сериозно" в момента да се мисли за жена президент, но отказа да коментира дали обществото е готово за това.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини