От х:

Днес в x:

България е проспала през лятото пари за разширяване на ГКПП „Маказа-Нимфея“

Илия Илиев

България е пропуснала възможност да разшири граничния контролно пропускателен пункт „Маказа-Нимфея“ със средства осигурени от Гърция.Това е станало през лятото на миналата година.И сега гръцкият политик Андонис Самарас обещава,че ако спечели изборите пунктът ще бъде разширен и ще може да пропуска тирове.Това станя ясно по време на брифинг на областния управител Илия Илиев.

Той заяви,че две са причините поради които не може да се отвори пункта за движение на тирове.Едната е липса на околовръстен път на Кърджали и втората липсата на кантар и коридори за товарните машини.

В момента се работи по проекта за околовръстен път.Предстои отчуждаване на имоти пао трасето.Проектът се бави и заради желанието на кмета Хасан Азис предвидения мост да бъде атрактивен и да се превърне в символ на града,каза още Илиев.

Трафикът е голям.ГКПП „Маказа- Нимфея“ се използва не само от българи , но и от румънци, руснаци и молдовци.Натоварването и сега бул.“Беломорски“ в Кърджали е голямо. През лятото то нараства неимоверно. Поискал съм основен ремонт на „Беломорски“ от колелото на автогарата до излаза за Пловдив при детелината,посочи Илия Илиев. Той каза ,че няма пречки пункта да се отвори за автобуси. Трябва това да се договори с гръцката страна. Не може да има туризъм с таксита и микробуси,категоричен е губернаторът.

Областният управител призова общините да популяризират културно-историческите си забележителности с билбордове по трасето на коридор №9 за Маказа,за да може преминаващите чуждестранни туристи да се отбиват и у нас.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини