От х:

Днес в x:

БСП призова своите да протестират срещу спирането на влакове

БСП призовава своите членове и симпатизанти да се включат в протестите за спасяване на БДЖ, обяви партийният лидер Михаил Миков на специална пресконференция.

"Искаме спешно заседание на транспортната комисия в парламента за това, което се случва в железниците и което изкара хиляди български граждани на протест. Това безумно унищожаване на държавните железници трябва да спре", коментира Миков след заседание на Изпълнителното бюро на партията, цитиран от БТА.

От вчера 38 влака бяха спрени, други 10 са със скъсен маршрут, предстои и съкращаване на 1500 служители. От БДЖ обясниха, че причината е намалената от 180 на 140 млн. лева държавна субсидия. Това предизвика масово недоволство и протести на хора, които са се придвижвали до работа с тези влакове.

От БСП настояват за възстановяване на разписанието на държавните железници и на възможността за свободно придвижване на българските граждани.

"С намаляването на броя на влаковете хората няма да могат през целия ден да пътуват с БДЖ до определената дестинация. Няма визия откъде да се търсят допълнителни приходи, а се прави съкращаване на разходите", коментира бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев.

Той добави, че спирането на влаковете е дало повод от левицата да поискат извънредно заседание на транспортната комисия, на която да бъдат изслушани ресорният министър и ръководството на БДЖ.

Парламентарната комисия по транспорт се събира на спешно извънредно заседание в сряда заради спрените влакове от БДЖ, съобщи по-късно председателят на комисията Гроздан Караджов пред "Сега". Поканени са министърът на финансите Владислав Горанов, транспортният министър Ивайло Московски и изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров.

Вчера председателят на железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев обяви, че на 17-и януари в Горна Оряховица ще бъде организиран голям протест.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини