От х:

Днес в x:

Патриарх Неофит: Встъпете в 2015 г. с надежда

Изминалата година не бе лека и спокойна, но ние вярваме, че Господ е допуснал това, за да ни направи по-човечни, по-добри и по-отзивчиви към болките на другите
Това каза в словото си патриарх Неофит на празничната Света Василиева литургия и на молебена за благоденствие на Новата 2015 година, предаде БТА.

Празничните служби се отслужват в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

"Изминалата година, белязана с разделение, противопоставяне и несигурност, не беше лека и спокойна. Мнозина бяха сполетени от скърби, несгоди и страдания. Но ние вярваме, че Господ е допуснал това, за да ни направи по-човечни, по-добри и по-отзивчиви към болките и скърбите на другите, за да можем по-добре да оценим скъпоценните дарове, с които Бог ни дарява и да се постараем да изправим своите пътища. Провидението ни е водело по пътя на живота с мъдрост и благост, макар и не винаги да сме осъзнавали това", заяви патриарх Неофит.

Той посочи, че трябва да се молим настъпващото време да бъде за нас време на Божието благословение и помощ в нашия живот.

Патриархът припомни, че в Светата Библия се говори за един от най-великите старозаветни праведници - Енох, който бил праведен, понеже винаги ходел пред Бога (Бит. 5:22,24).

"Да ходиш пред Бога значи да усещаш постоянно Неговата близост, да чувстваш Неговата любов, дълготърпение и всеопрощение. Вършим ли някакво дело - да го вършим пред Господа, да се опираме на Божествения закон, който е по-висш от всякакви човешки закони, да живеем в съответствие с него, преобразявайки своя ум и сърце, да освещаваме живота си с взаимна любов, с грижовно и внимателно отношение един към друг", призова вярващите патриарх Неофит.

По думите му тогава ще се радваме на добруване, защото където е Бог, там има любов, мир, дълготърпение, милосърдие, там се проявяват най-добрите човешки качества.

Патриарх Неофит отбеляза, че стоейки на границата на една, отиваща си, и на друга - настъпваща година, вярващият човек е задължен преди всичко да въздаде благодарност на Господ.

"Да благодарим не само за онова, което, както ни се струва, е било добро за нас през изминалите дни, но и за скърбите и изпитанията, чрез които Господ ни е напомнял, че макар да живеем временно на земята, ние трябва непрестанно да се стремим към небесното ни отечество", призова вярващите българският патриарх.

По думите му изминалата 2014 г. ще се запомни с няколко значими за Българската православна църква събития. Сред тях са избирането на нови митрополити на Неврокопската и на Русенската епархия, участието на БПЦ в синаксиса на предстоятелите на поместните православни църкви в Истанбул и Второто мирно посещение в Руската православна църква.

В словото си патриарх Неофит пожела на българите да встъпят в новата 2015 г. с твърда надежда на Божията помощ.

"Ако възприемаме всичко в живота, като от Божиите ръце, тогава предстоящата година ще бъде за нас щастлива и благословена. Божията благодат и милост да бъдат с нас, с нашата страна и Църква, и през настъпващата година" - с тези думи Негово светейшество благослови българския народ на 1 януари.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини