От х:

Днес в x:

Данъчни облекчения за по-екологичните коли предлагат Реформаторите

Данъчни облекчения за по-голяма част от автомобилите у нас са заложени в проектопромени, предложени от Реформаторския блок, информира Нова телевизия. Основната идея е да се обхванат екологичните автомобили.

В общините няма единно мнение по предложението. Местната власт разчита на приходите от този данък.

В същото време трябва да се намери начин да се ограничи купуването на стари коли, които са сериозен замърсител на въздуха у нас. По данни на МВР в България има около 4 млн. автомобила. От тях едва 3% са нови, тоест на възраст до 5 години. Стимулирането на по-чистите коли под някаква форма е крайно наложително, тъй като трафикът е основен замърсител на въздуха в градовете. Измерихме показателите в натоварен работен ден и сега, по време на празниците. Без автомобили в София се диша близо 10 пъти по-леко.

Едно от нещата, които значително оскъпяват един автомобил е данъкът, който плащаме всяка година. Разликата в данъка за нова и за стара кола е над два пъти, защото във формулата за изчисляване на данъка старите коли имат 3 пъти по-нисък коефициент от чисто новите.

"По никакъв начин ние не ограничаваме старите автомобили. Трябва да се преразгледа закона, защото той наистина е от миналия век", коментира Христо Христов от Асоциацията на вносителите на автомобили пред Нова телевизия.

Облекчения за екологичните коли има и в момента. Тези, които отговарят на стандартите ЕВРО 3 и 4, плащат наполовина, а при ЕВРО 5 и 6 - отстъпката е дори 60 процента. Стига автомобилът да е с мощност до 74 киловата. Когато е писан законът, това е било разбирането за среден клас коли.

Реформаторите предлагат пределната мощност при ползването на облекчението да се увеличи до 110 киловата, за да се обхване по-голяма част от екологичните автомобили. Ако това стане факт, само в София ще се възползват собствениците на почти 40 хиляди автомобила, но приходите ще са с 4 млн. лв. по-малко за година. Затова кметове искат облекченията да са за сметка на държавния бюджет.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    А.
    А. Войнов
    5 -1
    20:33, 26 дек 2014
    Реформаторите да намерят начин, да вземаме заплати като в Германия, пък ние сами ще спрем да купуваме стари коли.
Последни новини