От х:

Днес в x:

”Ислямска държава” плени пилота на паднал йордански самолет

Пилот от йорданските военновъздушни сили е пленен от бойци на "Ислямска държава", след като самолетът му се разби. САЩ отрича той да е свален от джихадистите.
Това е станало близо до крепостта на ислямистката групировка в град Ракка, в североизточна Сирия, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Първи от "Ислямска държава" съобщиха, че са свалили самолета, който е първа загуба на антиислямистката коалиция от началото на въздушните удари през септември.

По-късно въоръжените сили на Йордания потвърдиха, че техен самолет се е разбил в Сирия и пилотът е пленен, без да уточняват как е станало това. В декларация на армията се заявява, че йорданският пилот е носел отговорност за сигурността си.

Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) съобщи, че най-вероятно бойният самолет е свален с ракети земя-въздух.

По-късно обаче АФП съобщи, позовавайки се на американското централно командване за региона Centcom, че самолетът не е свален от джихадистите.

„Доказателствата сочат ясно, че „Ислямската държава” не е свалила самолета въпреки твърденията на терористичната организация”, заяви в прессъобщение централното командване, предаде "Фокус".

Малко по-рано високопоставен американски източник посочи, че САЩ не са в състояние да определят дали йорданският военен самолет е бил свален или техническа повреда е причинила падането на апарата.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази безпокойството си от това, че пилотът е бил пленен от ислямистите. Бан призова пилотът да бъде третиран според правилата на международното хуманитарно право.

Освен това той апелира сирийската армия да не използва варели бомби и прикани всички страни в сирийския конфликт да преустановят насилието и да намерят трайно решение на кризата по пътя на преговорите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини