От х:

Днес в x:

В Истанбул отбелязват три десетилетия от началото на т.нар.Възродителен процес

Утре в аулата на Истанбулския университет ще се открие международна конференция”Тридесет години от Възродителния процес и двадесет и пет години след началото на демократичните промени в България”. Конференцията се организира от неправителствените организации „Бултюрк” и федерация „Справедливост-България“ със съдействието на Истанбулския университет. На откриването ще присъстват депутати от турския Меджлис, общественици, журналисти.Това съобщи за Кърджали бг вести председателят на ФСБ Сезгин Мюмюн.

 Няколко са основните теми, по които ще се представят доклади и изказвания.Първият панел е озаглавен  „Културен и психологически геноцид”. Председател на заседанието ще бъде проф. д-р Мехмет Далкъч.Вторият панел е под наслов „Репресиите на комунистическия тоталитарен режим в периода1944-1989 г. в Република България и нарушените права на малцинствата. Насилствената асимилация и неосъществените възмездия, делото за „Възродителния процес.” Третата тема е „Етническата дискриминация и физическия геноцид извършени от тоталитарния комунистически режим и историческите последствия от тях в съвременна България.” Ще се дискутира и по четвърти панел”Възстановяване на насилствено сменените имена и заличаването им в регистрите на служба ГРАО, в това число и на починалите близки и роднини.”Председател на заседанието ще бъде проф. д-р Рамазан Бичер.  „Държавна сигурност и демократичния преход в Република България- Възродителния процес и неговото място в медиите и учебниците по история в Република България” ще е тема на отделна дискусия. Предвиден е свободен дебат между научни работници, общественици, представители на неправителствени организации. Председател на заседанието ще бъде доц.д-р Сакин Йонер.

Двадесетчленна делегация от България ще участва във форума,каза още Сезгин Мюмюн.В нея са включени университетски преподаватели,общественици,журналисти сред които:проф. Евелина Келбечева,  Американски университет – Благоевград,Евгений Михайлов, кинорежисьор, учредител на Движение 22 Септември,Теодора Димова, драматург и писател,Едвин Сугарев, политик и писател, Движение 22 септември,адв. Биляна Писова, адвокат по делото за Възродителния процес,Стойко Стоянов,журналист и др.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини