От х:

Днес в x:

Връщат ГДБОП в МВР

Комисията по правни въпроси към Народното събрание одобри на първо четене поправки в Закона за Министерството на вътрешните работи, внесени от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и негови колеги от ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

Промените бяха подкрепени от представителите на управляващата четворна коалиция в правната комисия, срещу тях гласуваха БСП и ДПС, а "Атака" се въздържа. С поправките на практика се връща старият закон за МВР, който бе променен от кабинета "Орешарски".

По този начин Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) ще бъде извадена от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и ще се върне в системата на Министерството на вътрешните работи. С промените внесени от Цветанов се връщат и правомощия на президента да назначава със своя указ председателя на ДАНС и главния секретар на МВР.

"Проектозаконът ще даде възможност да възстановим доверието в системата. С приемането му ще можем да говорим за евроатлантически ценности и интегритет в системата за сигурност", каза по време на заседанието вносителят на промените Цветан Цветанов. Според бившия министър със законопроекта се връща балансиращата роля на президента в сектор "Сигурност", което ще доведе до невъзможност да се изпадне в ситуацията от преди една година и половина. Тогава президентът Росен Плевнелиев одобри новия Закон за МВР, който отнема правомощията му да издава указ за назначаването на председател на ДАНС, а дни по-късно на поста застана Делян Пеевски.

Според Цветанов вторият акцент е възстановяването на ГДБОП в структурата на МВР. За да защити това решение Цветанов цитира твърдения в доклада на Държавния департамент на САЩ от началото на 2014 година, според които изваждането на ГДБОП от МВР е затруднило разследването на важни международни операции с участието на България. "Ще върнем интегритета в полицията, защото с промените на министър Цветлин Йовчев имаше дезинтегриране на системата за сигурност", посочи Цветанов. Според него с промените ще се възстанови и кариерното развитие с конкурсно начало в системата, което е било изгубено с измененията в закона, извършени от предишното правителство.

Принципна подкрепа за законопроекта на Цветанов изрази от името на Министерство на вътрешните работи зам.-министърът Красимир Ципов, който доскоро бе колега на Цветанов в парламентарната група на ГЕРБ.

В доклада на ДАНС се отбелязва положително отношение към промените от миналата година на партньорските служби, посочи по време на дебатите Филип Попов от БСП. Той бе категоричен, че независимо дали става дума за личност, агенция или министерство, съсредоточаването на прекомерни правомощия в една структура не води до добри резултати за демократичното развитие и правовата държава. У нас за това има достатъчно примери от управлението на ГЕРБ, припомни Попов.

В отговор Цветан Цветанов отново показа доклада на Държавния департамент и дори призова депутатите от опозицията да си го извадят от интернет и да го прочетат, за да видят критиките към изваждането на ГДБОП от системата на МВР в него. "Структури се утвърждават бавно и трудно, а този доклад е от началото на 2014 година или само половин година след влизането в сила на закона", посочи Четин Казак от ДПС. Според него за такъв кратък период е обяснимо възникването на затруднение, още повече с оглед динамичните процеси в края на 2013 година.

"Главният секретар във вашия законопроект няма мандат. Не знам дали е нарочно, но ако е така е тревожно. Той реално няма срок, в който да действа. Мандатът му може да се прекрати предсрочно, но той няма записан мандат. Ако волята ви е той да работи до навършване на пенсионна възраст или до форсмажорна ситуация, декларирайте го. Превръщате го в хиперзащитена фигура", предупреди Казак в аргументацията си защо няма да подкрепи промените, внесени от Цветанов.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини