От х:

Днес в x:

60 000 вложители изтеглиха вече 2 200 000 000 лева от КТБ

Много малък е процентът на случаите със сгрешена информация за влогове в КТБ, разпореждането със средствата по гарантираните депозити в банката протича нормално
Това съобщи Радослав Миленков, председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), цитиран от БТА.

Много малко са изтеглените пари кеш от всички разпоредени до момента над 2 млрд. лв. влогове в КТБ. Това показва, че хората имат доверие в банковата система към момента, коментира Миленков.

На въпрос дали от утре, след като отвори врати и ТБ "Виктория", се очаква да бъдат изтеглени от банката по-голяма част от влоговете, макар че тя не е с отнет лиценз и продължава да бъде на пазара, Миленков коментира, че не е сигурно, че всички вложители ще изтеглят средствата си. Ако това се случи, то банката ще остане с активи и капитал, което означава, че тя няма да има разходи за лихви, добави той.

"Трудно ми е обаче да кажа дали това е работещ бизнес модел и доколко той би бил устойчив", отбеляза Миленков.

Миналия месец БНБ даде указание от този петък, 12 декември, всички вложители в ТБ "Виктория" да имат право да се разпоредят с всичките си налични пари, независимо дали те са гарантирани по закон или не. Тогава стана ясно, че вложенията в банката са на стойност 160 млн. лева, а чрез продажбата на част от кредитния ѝ портфейл може да се набави ресурс от 180 млн. лева.

Миленков каза, че възраженията на вложителите със сгрешени данни се разглеждат от квесторите на КТБ в седемдневен срок. Квесторите се произнасят по тези възражения и подават коригиращата информация към обслужващите банки, обясни той.

"Апелирам банките да не обръщат внимание на дребни несъответствия - например сбъркан етаж в адреса по лична карта, но в същото време банките носят отговорност за идентификация на данните. От една страна обслужващите банки искат да защитят себе си, но и да не забравяме, че внимателният преглед на легитимиращия документ предпазва от измама, което е и в интерес на вложителите", добави председателят на ФГВБ.

До момента са обслужени около 60 000 вложители и на този фон е много малък процентът, в който има сгрешена информация за вложителя, посочи Миленков.

Право на достъп до гарантирани сметки имат 255 000 вложители, като изплащането се извършва през девет обслужващи банки.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Де
    Дерменджия
    1 0
    18:13, 11 дек 2014
    Ето на това се казва изтупване на брашнян чувал- НАРОДУ.
Последни новини