От х:

Днес в x:

Китай и Русия засилват военното си сътрудничество

Китай и Русия са се договорили за засилване на двустранното военно сътрудничество и възнамеряват да провеждат общи военни учения, които да противостоят на влиянието на САЩ в тихоокеанския регион, съобщи Financial Times.

По време на посещение в Пекин руският министър на отбраната Сергей Шойгу се е срещнал с китайския си колега Ли Кекиан, като и двамата са "изразили своите притеснения относно опитите на САЩ да засилят военното и политическото си влияние в азиатско-тихоокеанския регион".

"Съдействието ни във военната сфера има огромен потенциал и руската страна е готова да го развива във възможно най-много области", заяви Шойгу. "Създаването на колективна система на регионална сигурност е сред важните цели на съвместните ни действия", добави той.

Руското представителство направи паралели между демократичните протести в Хонконг и така наречените цветни революции в Източна Европа, които според Пекин и Москва са подклаждани от САЩ и ЕС.

Заместник-министърът на отбраната Анатоли Антонов дори намекна, че Русия би помогнала на Китай в потушаването на протестите. "Следим събитията в Хонконг, и двамата министри се съгласиха, че нито една страна не може да се справи сама с цветните революции", заяви Антонов. "Смятаме, че Русия и Китай трябва да работят заедно, за да се справят с проблемите на сигурността си."

Двете страни се договориха да проведат съвместно флотско учение в Средиземно море следващата пролет, както и учения в Тихия океан. Пекин от своя страна описа отношенията между Русия и Китай като "най-добрите през последните години".

Пред лицето на нови санкции от Запада руският президент Владимир Путин търси сближаване с Китай, което да открие пред Кремъл нови стратегически и икономически възможности и да му помогне да избегне изолацията, коментира Financial Times.

Независимо от декларациите за сближаване между двете държави обаче засега Русия отказва да продава най-съвременните си военни технологии и най-вече двигатели и самолети на Китай.

По време на посещението на министъра на отбраната Сергей Шойгу Руската федерална космическа агенция също обсъди възможно съдействие с Китай, който иска да ползва руски ракетни двигатели и да участва в проекти за изследване на космоса и изстрелване на сателити.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини