От х:

Днес в x:

По 40 лева коледни добавки за най-ниските пенсии

Коледни добавки от 40 лева ще бъдат дадени на пенсионерите с най-ниски доходи. Пари ще получат 1.3 млн. пенсионери с доход до 286 лв.
Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с финансовия министър Владислав Горанов в сградата на МФ.

Поех ангажимент да дадем по 40 лева на пенсионерите с пенсии до 286 лева, това са около 1 300 000 пенсионери, обяви премиерът, цитиран от "Фокус".
Той е възложил на министъра на финансите да огледа какво може да се съкрати от инфраструктурни проекти и администрация.

"Това, че ги подлъгват през година, за да се похарчат огромни пари, да не се случи пак. Това са 50 млн. лева - не са малко пари в тази финансова криза, но когато заради това пагубно управление милиарди заделяме, за да спасяваме банки, асолютно прави са пенсионерите да кажат: "А Коледата как да я посрещнем", добави Борисов.

През следващата година ще има актуализация на пенсиите с 3–3,5%, обеща пък шефът на временната бюджетна комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред БНР.

Депутатът от ГЕРБ коментира актуализацията на бюджета, която депутатите трябва да гласуват на първо четене днес. Стоянова обеща да продължат и социалните плащания, което било дълг на държавата и е записано в Конституцията.

По мнението на Стоянова за всяко увеличение на плащания, включително и коледните добавки, трябва внимателно да се прецени какви ще са ефектите от него. Тя смята, че тези добавки са поредно раздаване на пари, без да сме ги изкарали.

"Нужни са 50 милиона лева за 20 лева коледни надбавки на всеки пенсионер. Но друг е въпросът какво ще си свърши един пенсионер с 20 лева", заяви Стоянова.

Въпросът с коледните добавки на пенсионерите стана особено актуален през последните дни и разбуни духовете в правителството. Пръв за тях повдигна въпроса вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, който обяви, че се правят разчети в НОИ дали ще има средства.

Ден след това финансовият министър Владислав Горанов бе категоричен, че пари няма и не даде никаква надежда за пенсионерите. Това подразни Калфин, който го обвини, че предрешава нещата преди да са проучени всички възможности. Заговори се дори за оттегляне на вицепремиера от правителството. В редиците на ГЕРБ също се надигали гласове за отпускане на коледни надбавки.

"Аз съм финансист – бюджетар, и са важни за мен параметрите на бюджета. Отиваме на свръхдефицит. Застрашени сме от процедура по свръхдефицит от ЕК. Това означава, че ще бъдем наблюдавани. Това го казвам, за да се види колко е сложна финансовата ситуация", подчерта шефката на временната бюджетна комисия.

От МФ представиха на депутатите проект за актуализация на бюджета, според който дефицитът ще се увеличи до 3.7% и ще се емитира нов дълг в размер на 4.5 млрд. лв.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ед
    една майка
    5 -2
    12:33, 18 ное 2014
    А детските надбавки,докога ще си гледаме децата с 35 лв ?
  • 2
    Ед
    Един Баща
    6 -3
    13:12, 18 ное 2014
    Ами докато гласуваме за БСП, ДПС, Атака, ББЦ ...така ще е ...
  • 3
    Лю
    любопитен
    5 0
    14:28, 18 ное 2014
    а за другите пенсионери не са ли влагали във тая държава бе пак деление прах във очите много жалко .
  • 4
    Ед
    един пенсионер
    1 -3
    15:31, 18 ное 2014
    Бедните пенсионери с40 години стаж също имат право да живеят достойно затова държавата им е длъжник , защото им даде до 250 лева ниски пенсии. Браво на правителството , само така.
Последни новини