От х:

Днес в x:

Израел няма да допусне екипа за човешките права

Израел няма да сътрудничи с комисията на ООН, разследваща нарушения на правата на човека, извършени по време на войната в ивицата Газа през лятото.
Няма и да пусне екипа й на своя територия, обяви говорителят на израелското външно министерство Емануел Нахшон в изявление, цитирано от Франс прес и ДПА, на които се позова БТА.

"Тъй като комисията Шабас (на името на нейния председател, канадския съдия Уилям Шабас) не е анкетна комисия, а комисия, която дава предварително своите заключения, Израел няма да работи с екипа на Съвета на ООН за човешките права по последния конфликт с Хамас", заяви говорителят.

Той уточни, че това решение е взето поради "проявяваната от тази комисия маниакална враждебност спрямо Израел и изказванията на нейния председател срещу Израел и ръководителите му".

Канадският съдия Уилям Шабас си навлече гнева на Израел когато беше назначен на поста си през август, защото миналата година заявил на конференция: "Моята амбиция е да изправя Нетаняху пред Международния наказателен съд", отбелязва АФП.

Израел ще строи нови жилища в Източен Ерусалим

Израелските власти дадоха предварително одобрение за строежа на 200 нови жилища в еврейски район на Източен Ерусалим, което може допълнително да изостри вече високото напрежение в свещения град, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителка на кметството заяви, че комисия по планирането е одобрила проекта за района Рамат отвъд "зелната линия". Тя уточни, че става дума за предварително одобрение, което значи, че до самия строеж може да минат години. Градските власти са одолбрили за строеж и допълнителни 174 жилища в арабски квартал.

Съединените щати разкритикуваха Израел за намерението му.
"Ние сме дълбоко разтревожени от това решение, особено предвид на напрегнатата обстановка в Ерусалим", заяви говорителката на Държавния департамент Джен Саки.

Тя отбеляза, че "САЩ и други членове на международната общност са против подобни строежи в Източен Ерусалим".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини