От х:

Днес в x:

БСП: Парите за КТБ да се вземат от банковия резерв

БСП внася законопроект, който дава възможност ФГВБ да бъде попълнен от управление "Банково" на БНБ.
Това обяви на брифинг в парламента депутатът от "БСП лява България" Румен Гечев, цитиран от БТА. Той обясни, че с измененията в закона за Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) се дава допълнителна възможност за попълването на гаранционния фонд с резерва от управление "Банково" на Централната банка.

По думите на Гечев така няма да се наложи увеличаване на бюджетния дефицит над ограничението от 3 процента от БВП.

По този начин ще осигурим гаранционния фонд с тези допълнителни средства с по-малка цена за българската държава, посочи Гечев. Той обясни, че тези средства от управление "Банково" ще бъдат предоставени заемообразно на гаранционния фонд, като в следващите години той ще възстанови тези средства в резерва със съответната основна лихва.

Днес пред БНР бащата на валутния борд у нас Стив Ханке препоръча парите за КТБ да се вземат от фискалния резерв.

Гечев уточни, че в този законопроект левицата не предлага промени, свързани с частните пенсионни фондове. Вчера този вариант бе предложен от лидера на БСП Михаил Миков.

Този резерв на управление "Банково" няма нищо общо с Паричния съвет (валутния борд), тъй като резервът от над 5 млрд. лева, който се намира в другото - "Емисионно" управление на Централната банка, се запазва, отбеляза Румен Гечев.

Той обясни, че средствата в резерва на управление "Банково" са натрупани в резултат на разлика в цените на златото, разлика в лихвени проценти.

25 на сто от банковата печалба на БНБ остава като резерв в банково управление, добави още депутатът.

Критици на тази идея заподозряха БСП в атака към валутния борд.

Гечев съобщи, че тази сутрин са получили проекта за актуализация на бюджета и в момента го обсъждат с експерти, а за утре е насрочено заседание на временната бюджетна комисия. Той посочи, че това, което се предлага, не е много по-различно от предложението на служебното правителство, освен че има малко намаление на разходите. Той обаче посочи, че от БСП имат принципни възражения срещу актуализацията и те са свързани със запазването на бюджетен дефицит от 3 процента от БВП при предложен 3.7%.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини