От х:

Днес в x:

Меркел и Путин имат сериозни разногласия за Украйна

Ангела Меркел се срещна с Петро Порошенко и с Владимир Путин. Руският президент предупреди за възможно намаляване на газовите доставки за Европа.
Разговорите бяха проведени в кулоарите на Азиатско-европейския форум (АСЕМ) в Милано, Италия.

Все още има сериозни разногласия във връзка с украинската криза между руския президент Владимир Путин и канцлера на Германия Ангела Меркел, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след срещата между двамата лидери, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Става дума за "сериозно разминаване във възгледите по повод генезиса на вътрешноукраинския конфликт и първопричините за сегашните събития там", уточни Песков пред руски осведомителни агенции.

Путин разговаря с Меркел късно снощи в кулоарите на Азиатско-европейския форум (АСЕМ) в Милано. По време на продължилия два часа и половина разговор Путин и Меркел "провериха най-внимателно изпълнението на споразуменията, подписани в Минск на 5 септември", които отвориха път към примирие, макар и редовно нарушавано, между сепаратистите в Източна Украйна и Киев, заяви президентският говорител.

Путин и Меркел обсъдиха и "газовия въпрос".

Русия ще намали доставките на газ, ако Украйна неправомерно отклонява
част от транзитните количества, заяви вчера Владимир Путин.

"Има големи рискове за транзита. Ако установим, че украинските ни партньори, както през 2008 година, започнат неправомерно да отклоняват наш газ от експортната тръбопроводна система, то както и през 2008 г. постепенно ще намаляваме подаването с обема на откраднатото", каза руският президент, цитиран от ТАСС и БТА.

Европейската комисия представи сценарий за спиране на руския газ за България за 6 месеца и даде своите препоръки.

Очаква се в Милано Путин да разговаря и с украинския лидер Петро Порошенко, който обвинява Москва, че подкрепя сепаратистите в източните региони.
Ще присъстват и европейски лидери като Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, британския премиер Дейвид Камерън, италианския министър-председател Матео Ренци и ръководителите на ЕС Жозе Мануел Барозу и Херман ван Ромпой.

Вчера Меркел разговаря с Порошенко и двамата изразиха съжаление, че редица точки от споразуменията, постигнати в Минск, не се изпълняват и това пречи за пълно прекратяване на огъня в Украйна, съобщи източник на АФП от кабинета в Киев.

По време на разговорите си Меркел и Порошенко изразиха съжаление, че мирният план в Източна Украйна не бе приложен напълно, посочи говорител на германското правителство.

Путин пристигна със закъснение на срещата на върха в италианския град. Преди Милано руският президент бе тържествено посрещнат в Белград.

Телевизионна камера засне руския лидер да влиза в залата, където участниците във форума бяха на вечеря, докато председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой изнасяше реч за "добре дошли".

Холандският премиер Марк Рюте е разговарял с Владимир Путин в кулоарите на срещата на върха Азия-Европа и е поискал от него съдействие в разследването на катастрофата на самолета, извършвал полет МН17, съобщи Франс прес.

"Току-що разговарях с президента Путин в Милано и поисках от него максимално съдействие в" разследването на катастрофата, написа в Туитър Рюте.

На Азиатско-европейския форум се събират представители на около 50 страни от Европа и Азия, за да обсъдят икономическото сътрудничество и търговията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини