От х:

Днес в x:

Турция започва строежа на АЕЦ по руски проект догодина

През пролетта на 2015 г. може да започне изграждането на инфраструктурата на атомната електроцентрала "Аккую", която ще бъде построена в Турция по руски проект. Информацията съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

Според него положително заключение за въздействието върху околната среда се очаква през ноември. След това ще бъде издаден лиценз за строителството на АЕЦ.

"Възможно е подготвителният етап да продължи по-дълго, отколкото очаквахме. Но ние разчитаме, че строителството на АЕЦ и производството на електроенергия ще започне без забавяне", коментира още министърът. Той направи изявление пред студенти, заминаващи на обучение в Русия за работа в бъдещата централа, информира РИА Новости.

За строежа на АЕЦ "Аккую" в турската провинция Мерсин на средиземноморското крайбрежие ще са нужни инвестиции от 22 милиарда долара. Планира се централата да започне да произвежда енергия през 2020, а пълното й въвеждане в експлоатация ще е през 2023 - за 100-годишнината на турската република.

Междуправителственото съглашение РФ-Турция за сътрудничество в сферата на изграждането и експлоатацията на атомна електроцентрала на площадката на "Аккую" бе подписано през 2010. АЕЦ ще се строи от руската компания "Атомстройекспорт" – дъщерно предприятие на "Росатом". По проект АЕЦ, която ще произвежда около 35 трилиона киловатчаса електроенергия годишно, включва четири реактора.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини