От х:

Днес в x:

Полицай разтърва с пистолет роми с вили и сирийци с ножове

Заплашваното семейство Гемеджиеви организирали спец отряд със сапове


Случайна намеса на полицай предотврати свирепа саморазправа между сирийски бежанци и харманлийски роми в изборната нощ на 5-ти октомври. Над 40 цигани атакували 4-ма бежанци пред централния хотел Хеброс около 22 часа. Ромите били въоръжени с тояги и сапове на вили, а бежанците настъпвали с оголени ножове. Двете групи влезли в контакт и според очевидци на мелето са си пуснали кръв, макар и без сериозно пострадали. Да няма такива допринесло щастливото стечение на обстоятелствата през района да минава цивилния полицай Петър Христов. Отивал да прибере колеги, охраняващи секционните избирателни комисии. Понеже го познавали, ромите спрели незабавно, но по техните думи бежанците не престанали. „Щяха на надупчат като нищо и Бат Петьо“, разказа един от участниците в търкала Митко Гемеджиев. Наложило се полицаят да извади законния си пистолет и с викове „полис, полис“ да озаптява бежанците. Дошли на помощ и колеги полицаи. Бежанците хукнали да бягат, двама от тях били закопчани на място, а другите се укрили и били спипани в близкия супермаркет.
Новината за сблъсъка бе потвърдена и от началника на лагера в Харманли о.з. полковник Марко Петров. „Добре че оттам случайно е минавал полицай и въобще е имало полиция по центъра, заради изборите. Иначе, щеше да стане голяма беля“, кахъреше се полковникът. Любопитното е, че потвърждение няма само от полицията. Но 4-мата бежанци наистина са задържани. Защото както се оказа, именно те са инициирали сблъсъка.

Това бил същия квартет, който бе арестуван във връзка с касапницата на 3-ти октомври, когато 19-годишен ром бе наръган 12 пъти в гърба.
Още тогава Махалата поиска линч, а от своя страна част от по-екстремистко настроените сирийци били бесни, първо, че техните хора били арестувани „докато се защитавали“ и второ, че щели да им отнемат вече получения статут на бежанци. В ролята на наказателен отряд влезли същите тези 4-ма, които бяха задържани заради клането на автогарата, но междувременно били освободени от ареста и върнати в лагера. На 5-ти октомври те се обадили на ромските тартори и на турски ги поканили „да се разберат като мъже“. „Звъннаха на брат ми Йосиф и му викат: айде слизай, да се разправим веднъж завинаги“, обяснява Митко Гемеджиев. Неговия авер Васил е още по конкретен: „отдавна ни са нахъсани и ходят с ножове. Направо казаха да идваме, щото иначе ще дойдат те и ще ни колят“. Ромите обаче събрали многобройната си рода, викнали и подкрепления от другия край на Махалата. „Някъде около 40 души“, уточни Митко. Тумбата слязла на уреченото място в центъра. От своя страна бежанците не очаквали такъв многоброен отряд и в паниката си пред размаханите сапове незабавно посегнали към ножовете. Касапницата увиснала на косъм, а мелето със сигурност щяло да се разрасне, понеже по същото време на мястото имало както други бежанци, така и други роми. За щастие мястото било близо до Районното в Харманли, откъдето бързо дошло подкрепление за Бат Петьо.

4-та бежанци ще бъдат по спешност преместени в друг лагер в страната, понеже вече се доказаха като постоянни подбудители на безредици, уточни Марко Петров. Пресаташето на ДАБ Васил Данов отказа да обяви кой е лагерът, поради опасения от проследяваща ромска мъст. Той уточни, че в Агенцията са взели решение да не отнемат вече получения статут на двама от 4-та бежанци, за да могат да ги съдят по българското законодателство. „Твърде вероятно е да си получат и по-тежко наказание от отнемане на статута, но думата имат полицията и прокуратурата“, допълни той.

Оказа се, че Хасан Али, Хадер Шариф, Омар Хаджи и Мохамед Хусейн предизвикват възмущение и у собствените си съотечественици. „Занимават се с лоши неща-хашиш, уиски, леки жени. Да ги закопчаят и ги изгонят обратно за Сирия“, предложи Тасим Муса Ахмед. Той допълни, че всеки в лагера се опитва да бъде приятел със всеки, само не и тези 4-та. Вечно създавали проблеми. Зафри и съпругата му Холят, пък са възмутени как сънародниците им ще правят това навръх религиозния празник Курбан Байрам. „Поведението им не отговаря на мюсюлмани. Пият алкохол и се бият. Петнят името на Сирия“. Мнението им се споделя както от религиозните, така и от образованите сред бежанците. 4-та обаче се изявявали на тартори, защото били в харманлийския лагер от април. Хадер и Омар вече имали статут на бежанци, за Хасан Али и Мохамейд Хусейн издаването на статута било в ход.

Изгонването на 4-та от харманли обаче не усмирява Махалата. Там твърдят че не е само бунтовния квартет, а става дума за 10-12 души, които редовно заплашват със саморазправа, посягат на жените им и винаги ходят с ножове. Циганите са стигнали дотам, че когато отиват дори за хляб или пращат децата си на училище, винаги гледат да са на групи поне от 4-5 души. „Разбрахме, че от едни магазини до автогарата закупили много ножове и боксове. Не знам къде ги държат, но всеки, когото видим, е с нож“, обясни Митко Гемеджиев. От търговските обекти на автогарата потвърдиха, че се е случвало бежанците да купуват ножове, „обикновени кухненски“, макар че показаните бяха с поне 20 сантиметрови остриета. Продажбите обаче били поединично, нямали продадено голямо количество накуп, а никой от магазинерите там не призна, че продава боксове.

„Да ги махат всички. Кметът да си свърши работата, защото ще се лее кръв“, заплашват ромите и после насочват гнева си към градоначалника Михаил Лисков. „Другата година има избори и ако той не ги разкара, ние ще разкараме него. Няма да бъде вече кмет“, заричат се ромските гласоподаватели.

Г.Христов

Шефът на лагера Марко Петров благодареше на съдбата, че в района е имало полицай
Бежанците били въоръжени с кухненски ножове, с които се снабдявали от магазини "всичко по един лев"
Бунтовния квартет не бил с акъла си и позорял бежанците, смята сириеца Тасим Муса
Друсали се с хашиш и се наливали с алкохол
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ал
    али баба
    32 -2
    18:16, 7 окт 2014
    абе кво се церемонят,с тия сирийци,шута в **** и обратно,в пустинята.паплач неграмотна.
  • 2
    Ба
    Бай Коста
    12 -1
    18:52, 7 окт 2014
    И сега ще ги пуснат пак - защото са "бежанци" и "сладури". Накрая циганите ще свършат работата на държавата.
    • Се
      СЕЛЯНЖЕР
      17 -2
      19:40, 7 окт 2014
      Те и сирийците са ц*****-мюсюлмани.така че да го ..ба в полицая дето не ги е оставил да се поизколят...
  • 3
    Nq
    nqma takava darjava kato bg
    3 0
    19:05, 7 окт 2014
    da zemet primer ot ciganetata ako zavisi6e ot tqh i parlamenta 6tqha da svitnat ,dokato nie se napi6em po foromite i se mrazim edin drug .
  • 4
    Ll
    lll
    12 -1
    19:18, 7 окт 2014
    абе да ги върнат обратно в сирия тези които започват хем идват в българия хем правят проблем еиии само това ни липсваше
  • 5
    Ба
    бай Дъуей
    10 0
    20:38, 7 окт 2014
    Бежанците и ромите имат много общи проблеми, сходен манталитет и споделят еднакви евроатлантически ценности. Те имат потенциала да разрешат възникналите противоречия помежду им, стига полицията да не се меси. Интересно би било да се чуе мнението и на турците, като братя мюсюлмани на коя от двете страни биха застанали?
  • 6
    K_
    k_1412710541
    7 0
    22:34, 7 окт 2014
    bat petio pak jertva na evtina ciganska reklama...
Последни новини