От х:

Днес в x:

Бразилия избира президент, губернатори, депутати и сенатори

Кандидатът на социалдемократите Аесио Невес изпреварва еколожката Марина Силва в борбата за второто място на президентските избори в Бразилия според проучване.
Над 142,8 милиона бразилци избират днес президент, 27 губернатори на щати, 513 депутати във федералния парламент, 1069 депутати в щатски парламенти и 27 сенатори, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Президентът и губернаторите на щатите се избират по мажоритарен принцип на два тура. Депутатите се избират по пропорционален принцип в един тур. Съставът на Сената се подменя частично /27 сенатори от общо 81/, като те се избират по мажоритарната система в един тур.

Бразилците де факто гласуват пет пъти днес, но средно те ще упражнят правото си на глас за 40 секунди, заради електронните урни, използвани в страната от 1996 г., които ограничават рисковете от измами и позволяват бързо преброяване на гласовете.

Вотът е задължителен за бразилците между 18 и 70 години и факултативен за гражданите между 16 и 18 години и за тези над 70 години.

Основни претенденти за президентския пост са настоящият президент Дилма Русеф от Партията на трудещите се, еколожката Марина Силва и представителят на социалдемократите Аесио Невес.

Президентът Дилма Русеф има осигурено участие в балотажа на 26 октомври, показва ново проучване на общественото мнение, публикувано в навечерието на гласуването в най-многолюдната държава в Латинска Америка.

Според сондажа, проведен от института Ем Де А, президентът Дилма Русеф, кандидат на управляващата лява Партия на трудещите се, води убедително с 40,6 процента - без промяна в подкрепата за нея.

Аесио Невес, от опозиционната Бразилска социалдемократическа партия, е на второ място с 24 процента. Марина Силва, кандидат на Бразилската социалистическа партия, е трета с 21,4 процента.

Последното проучване обаче отрежда победа на Русеф на втория тур срещу всеки от двамата й потенциални съперници - срещу Невес с 46 на 40,8 процента и срещу Силва с 47,6 на 37,9 процента.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини