От х:

Днес в x:

Тайфун връхлетя Япония

Тайфунът "Фанфон" остави повече от 22 хиляди домове без електричество на южния японски остров Кюшу и архипелага Амами.

Според японските медии, в резултат на стихията, която връхлетя южната част на Япония, е пострадал един човек, а друг е в неизвестност. Циклонът също така наруши транспортна система в Япония. Отменени са най-малко пет полета, с големи закъснения се движат влаковете. Предупреждения за буря са обявени в седем префектури на страната.

В момента циклонът се намира на юг от остров Кюшу и се движи в североизточна посока, уточнява БГНЕС. Съгласно прогнозите, тази вечер ще достигне централната част на Япония.

Скоростта на вятъра в епицентъра на тайфуна достига 45 метра в секунда, а поривите на вятъра достигат повече от 65 метра в секунда. Височината на вълните в района, през който минава циклонът, е най-малко 12 метра. Националната дирекция по метеорология на Япония предупреждава за опасност от наводнения и свлачища в планинските райони и препоръчва на хората в южната част на страната да не излизат навън, освен ако не е абсолютно необходимо.

Тайфунът "Фанфон" е 18-ата тропическа буря, която се образува в Тихия океан през този сезон. Името на циклона в превод от лаоски език означава "звяр".

Източник: Дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини