От х:

Днес в x:

Бизнес и синдикати срещу продажби на активи на ТБ „Виктория“

Ние сме шокирани и крайно обезпокоени от публикациите, че се продават кредитите на Търговска банка “Виктория“, доскорошна “Креди Агрикол България“.
Това се казва в писмо до гуверньора на БНБ Иван Искров от Асоциация на индустриалния капитал в България, БСК – съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, КРИБ, КНСБ и КТ "Подкрепа".

Бизнес и синдикати били изумени, че крайният срок за подаване на оферти за активите е 1 октомври.

Вчера в. "Дневник" писа, че до сряда - 1 октомври, банките, желаещи да купят пакети заеми от кредитния портфейл на Търговска банка "Виктория", дъщерна на Корпоративна търговска банка, трябва да заявят това пред квесторите ѝ.

Според социалните партньори е непонятен стремежът да се сключат необратими разпоредителни сделки, след които може да се окаже невъзможно банката да възобнови дейността си, преди да е постановено решение за съдбата й от овластения за това орган и без да е представен план за мерките, разчет или оценка за очакваните резултати.

Не ни се иска да вярваме и на непотвърдената все още информация, че оферти са изпратени не само на избрани банки, но и на други юридически лица, които нямат качеството на финансови институции, се казва в писмото.

Бизнес и синдикати смятат, че има грубо погазване на Закона за кредитните институции (ЗКИ) и продажбата на въпросните кредити е ликвидационна, а не оздравителна процедура.

Кредитите са активи, които се осребряват само при несъстоятелност, т.е. подобна процедура може да се прилага само в рамките на производство по несъстоятелност, след евентуалното отнемане на лиценза на банката, настояват работодателските и синдикалните организации.

В писмото се припомня, че тези активи трябва да се продават от синдици, а не от квестори, каквито има в момента. Според ЗКИ, квесторите имат само оздравителни правомощия, заявяват социалните партньори.

Те заплашиха, че в случай, че бъдат подкрепени незаконните действия на квесторите или няма позиция по въпроса, ще поискат оставки.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини