От х:

Днес в x:

„Бутон на смъртта“ спира лизингови автомобили

Американската компания IMETRIK разработи доста интересна система, като целта и да се пребори с купувачи на автомобили, които не си плащат задълженията по кредита за колата. Новата технология дава възможност на банките дистанционно да лишават неплатилите водачи от възможността да управляват своето превозно средство.

Нововъведението веднага получи името "бутон на смъртта". Самата система е разработена така, че при необходимост от разстояние може да спре работата на двигателя. Ако от банката преценят, че купувачът няма намерение да плаща задълженията си, просто активират системата и колата спира.

Предвидени са обаче и предупредителни мерки. Преди двигателят да спре да функционира системата издава светлинни и звукови сигнали, целта на които е да напомнят на водача, че трябва да плати месечната си вноска по кредита. Цената на новото устройство е $100.

Разработчиците на "бутона на смъртта" уверяват, че технологията не позволява блокирането на двигателя по време на движение. Деактивацията на превозното средство може да стане само в режим на покой, като това се прави с цел да се избегнат евентуални аварийни ситуации.

Въпросните бутони ще бъдат монтирани на водачи с лоша кредитна история. Още нещо любопитно е, че банките ще занижават лихвата по кредитите на автомобили с монтирано устройство "бутон на смъртта", защото според тях доводите за навременно плащане са доста по-силни.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини