От х:

Днес в x:

Министър: Ще плащат на вложители в КТБ през ноември

Готви се закон за синхронизация с директивата на ЕС, така че когато банка спре плащанията, гаранционният фонд ще започне да плаща и без тя да е фалирала.
Това заяви пред Нова телевизия служебният министър на финансите Румен Порожанов. Той уточни, че очаква плащанията по този закон да са факт през ноември.

В началото на следващия месец трябва да приключи оценката на КТБ, възложена от БНБ на одиторите и квесторите, каза Порожанов.

Министърът обяви, че в момента има интерес към банката от виенския фонд ЕПИК, който представлява главните акционери. На база на тази оценка той може да предприеме действия за оздравяване на банката, смята той.

"За мен това е най-добрият вариант, защото оздравяването на банката ще стане с инвестиции на акционерите, а ако се наложи ликвидна подкрепа от държавата, тя ще е частична", заяви служебният министър.
Според него планът на оздравяване на банката щял да покаже колко ще е тя.

По думите на Порожанов много е важно какви инвестиции ще предложат самите акционери. Той не изключи вариант както при ПИБ за ликвидна подкрепа – банката да вземе кредит срещу оздравителен план. Той обаче не изключва и варианта за обявяване на несъстоятелност на КТБ, при която Гаранционният фонд ще влезе и ще започне плащанията на гарантираните влогове 20 дни след обявяването на фалита.

Порожанов не се ангажира кой от вариантите за него е реалистичен, трябвало да види първо предложенията на акционерите.

Ограничения на тегленето на пари от банка ЕК не би допуснала, каза Порожанов. Преди време той смяташе, че могат да се изплатят на вложителите по 100 лв. при евентуално отваряне на банката.
Комисията предложи след като не може да се осигури достъп до всички влогове, да се направи частичен, поясни Порожанов. Разликата в Гаранционния фонд според него ще бъде набрана с емисия, която ще бъде гарантирана от държавата. Емисията ще бъде емитирана главно на вътрешния пазар.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини