От х:

Днес в x:

Случаят с Дженифър Лорънс и правото да имаш голи снимки, без никой да ги вижда

Американската носителка на "Оскар" Дженифър Лорънс се е свързала с властите с искане да бъде разследвано кой е откраднал и публикувал нейни голи снимки онлайн, обяви неин говорител в понеделник, предаде "Ройтерс".

Актрисата бе една от няколко звезди от киното, модата и спорта, които се оказаха жертви на хакери, добрали се до техни лични снимки, сред които бяха и певицата Риана, моделът Кейт Ъптън и актрисите Лиа Мишел, Кирстен Дънст и Мери Елизабет Уинстед. Автентичността им остава непотвърдена.

Кадри на 24-годишната звезда от филми като поредицата "Игри на глада" и "Наръчник на оптимиста" започнаха да се появяват онлайн още в неделя, като източникът им остана неизвестен.

В изявлението си говорителката на Лорънс заявява, че това е крайно посегателство върху личното пространство. "Свързахме се с властите и те ще преследват всеки, който публикува откраднатите снимки на Дженифър Лорънс", допълва тя.

Говорител на ФБР коментира, че от агенцията са запознати с проблема, засягащ нахлуване в чужд компютър и неправомерно публикуване на материали с известни личности, както и че се работи по случая.

Сред знаменитостите, които бяха засегнати от скандалното изтичане на лични снимки, бе и моделът Кейт Ъптън, чиито снимки се появиха онлайн. Адвокатът й определи това като "скандално нарушение" на личното й пространство. "Смятаме да преследваме всеки, разпространяващ или копиращ тези незаконно придобити кадри, до най-високата възможна степен", заявява той в изявление.

Снимките бяха публикувани във форума за споделяне на снимки 4chan. Британското издание "Мирър" цитира анонимния човек, публикувал снимките, да казва, че той или тя е колекционер, а не хакер. Според тази анонимна личност снимките са генерирали приходи от 120 долара в биткойн, но допълва и че дори не са се приближили до сумата, на която той/тя се е надявал/а.

Според NBC профилите в iCloud на Apple Co (AAPL.O) са били хакнати, за да бъдат взети снимките. Говорител на компанията обяви в е-мейл, че приемат личното пространство на потребителите много сериозно и много активно разследват случая.

Снимки на знаменитости с подобно съдържание са изтичали онлайн и преди. Скарлет Йохансон и Блейк Лайвли бяха едни от последните жертви на подобен хакерски пробив. Онова, което обаче е по-притеснително в случая, коментира "Ню Йоркър", е количеството от снимки, които излизат наведнъж този път. През уикенда във форума със съмнителни качества са предлагани още стотици подобни кадри.

"Обикновено някой намира начин да проникне в нечий телефон и публикува няколко снимки. Този път всичко излиза наведнъж", казва професорът по компютърни науки и експерт по сигурност на информацията Матю Грийн от "Джонс Хопкинс" пред изданието. Никой не знае как точно хакерите са се добрали до снимките, но според Грийн има няколко възможни сценария. Първият и по-плашещият е, че някой е намерил пробив в iCloud и съвсем спокойно е скролвал сред милиони качени там лични снимки, избирайки онези на знаменитости. Вторият сценарий, който е много по-вероятен, е, че хакерът е използвал приложението Find My iPhone, с което потребителите откриват изгубените си телефони и техните профили в iCloud. Все още няма данни за нито едно от двете, както и дали снимките са придобити наведнъж.

Ед Фелтън, професор по компютърни науки от "Принстън", пише в е-мейл, че е напълно възможен друг вариант, при който хакерът е събирал кадрите дълго време като колекционер и сега просто е решил да се похвали с тях. Странното е обаче, че все още никой не се е определил като човека зад колекцията, а обикновено в такива случаи никой не пропуска да се похвали с подобен пробив в защитата, коментират експертите.

Въпросът, който естествено възниква след подобен случай, е колко добри са всъщност защитите на други много големи администратори на лични данни като банките и други секретни институции, както и докъде се простира личното пространство, когато неговите граници се преплитат с виртуалното пространство.

Ван Бедхем от "Гардиън" коментира, че определянето на разпространяването на лични сексуални разговори между партньори като миймове е най-малкото проява на безвкусица. "Споделянето на тези снимки не е същото като правенето на шеги с герои като Doge, Grumpy Cat и тъжния Киану Рийвс. Това е сексуално посегателство и заслужава същото социално и законово наказание като онова, което се прилага на преследвачите и други сексуални хищници", пише тя.

Авторката коментира още, че имаме нужда от неприкосновено лично пространство, защото е "не само свещено място, на което осъзнаваме кои сме, какво правим и какво мислим, но е и психологическото ни бягство от прекалената публична дисекция, необходимо за психичното здраве на всеки - независимо известен или не".

Роксан Гей от британското издание пък пише, че голямото изтичане на снимки е само началото на поредица от много други такива, тъй като интересът към скритите и лични части от телата и живота на звездите винаги ще вълнува хората. "Личното пространство е привилегия", пише тя, но и допълва: "За знаменитостите личното пространство до голяма степен не съществува", тъй като те редовно са подлагани на разпити за личния им живот, а освен това съществуват хора, чиято професия е да ги следят за още и още кадри.

Истината е, че жертви на подобни посегателства с изтичане на голи снимки са най-вече жените. "Няма нужда да казваме, че рядко се публикуват подобни снимки на мъже. Мъжете са свободни да показват телата си, както поискат, без да рискуват да бъдат излагани след това."

В текста си в "Гардиън" тя допълва, че макар да не е ясно каква точно е била целта на хората, които публикуват подобни снимки, те напомнят на жените, че независимо кои са те, продължават да са жени и те ще бъдат завинаги уязвими. Излиза, че независимо от правата, придобити с времето, жените не могат да си позволят да правят каквото и да било с телата си, нито да изразяват сексуалността си, без да рискуват това да се обърне срещу тях след това, казва още тя.

Бедхем не без причина отбелязва в своя коментар, че в тази връзка престъпление извършват не само хакерите, сдобили се със снимките, но и всеки, който е кликнал от любопитство да види кадрите, само защото са достъпни онлайн. "Това е като да се криеш в гардероб, тъй като може да се проведе разговор, който си заинтересован, развълнуван или възбуден да чуеш."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини