От х:

Днес в x:

Борисов: Георгиева няма да е комисар по външната политика

Заради политическия разнобой в България Кристалина Георгиева едва ли ще получи поста върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.
Сега усилията ще са насочени към това тя да получи по-добър портфейл в новата ЕК. Това заяви в "Седмицата" на Дарик лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той е в Брюксел, където следобед ще заседават лидерите на партиите от ЕНП.

Традиционно те заседават преди срещи на върха на ЕС, каквато ще има по-късно днес в Брюксел.

Основната задача пред европейските лидери днес е да одобрят кандидатите за два от ключовите постове в ЕС - председателя на Европейския съвет и върховния представител по външната политика.

"Мисля, че постовете в ЕС вече са разпределени и заради това, че в България имаше разнобой месеци наред за това кой да бъде комисар, пропуснахме златно време да настояваме за по-добър пост и България да издигне своята кандидатура. Българските социалисти искаха да уредят себе си и този вариант вече не стои", заяви Борисов.

Все пак нека не предизвестяваме кой ще стане председател на Европейския съвет и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, допълни той и допълни: „Ние ще продължим да настояваме Кристалина Георгиева да поеме вицепрезидентски пост с добър ресор. Като под добър ресор разбирам екология, енергетика, транспорт, бюджет. Това са темите, по които винаги е могла да се счита за добър успех".

Той обеща, че при управление на ГЕРБ, ще бъде подкрепена и Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

По повод кризата в Украйна и санкциите срещу Русия Борисов коментира, че България търпи огромни загуби на всички нива: "Нашата позиция на срещата днес на Европейската народна партия ще бъде да се прекрати инвазията на Русия и да се седне на масата на преговорите, за да се реши проблемът с Украйна час по-скоро. От тази война там всички са губещи", коментира Бойко Борисов.

Служебното правителство да се ограничи в основните си задачи, препоръча Борисов по повод формулировката в излязъл наскоро експертен доклад, че Русия е заплаха за сигурността на България. Според него Русия не е заплаха за България.

"Аз съветвам служебното правителство да се ограничи върху провеждането на предсрочните избори и да остави на тези политичеки партии, които народът изпрати в парламента, да взимат решения за стратегията 2020 година", посочи той.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини