От х:

Днес в x:

Правосъдният министър се оказа с отнети адвокатски права

Правосъдният министър и вицепремиер Христо Иванов е с отнети адвокатски права, съобщи сайтът "Гласове". От МП уточниха, че причината е неплатен членски внос.
Справка в Регистъра на българската адвокатура, който е публично достъпен в интернет, показва, че от 2009 г. досега Иванов е наказван многократно с глоби и порицание.

Последното му наказание обаче е "лишаване от право да упражнява адвокатска професия" за срок от 28 март т.г до 28 септември т.г.

От пресцентъра на Министерство на правосъдието разпространиха официално съобщение до медиите, в което се казва, че наложените наказания са свързани с неплащане в срок на членски внос към Софийска адвокатска колегия и нямат законово или друго отношение към заемания от Христо Иванов пост в служебния кабинет.

"Цитираните нарушения не са свързани с уронване престижа и достойнството на професията или нарушаване на професионалната етика и морала и не нарушават адвокатска тайна. Предвид ангажираността на Христо Иванов в неправителствения сектор, той не е упражнявал адвокатска професия в последните години", пише в съобщението на правосъдното ведомство.

Оттам допълват, че министърът ще плати наложената глоба, както и изискуемите членски вноски, за да бъдат възстановени адвокатските му права.

Фондацията на Иванов не е представила отчет за 3 г.
Справка в регистъра на Министерството на правосъдието за организациите в обществена полза сочи, че фондацията "Български институт за правни инициативи", чийто програмен директор е Христо Иванов, не е представила годишен доклад за своята дейност за последните 3 години, съобщи БГНЕС.

Това представлява нарушение на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, тъй като представянето на годишен доклад е задължително.

Христо Иванов е роден на 13 септември 1974 г. в София. Служебен вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието. От 2006 г. досега е програмен директор на Българския институт по правни инициативи, специализирал във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в САЩ.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини